Perheneuvoja

Vaali tuokioita saunan lauteilla tai illallispöydässä – vanhempien on tärkeää pitää keskusteluyhteyttä yllä, kirjoittaa perheneuvoja

Saunan lauteilla lapsi pohtii, miten sitä isona pystyy ostamaan oman asunnon, kun tilillä on nyt vain kolmekymmentä euroa. Ja kuinka sitten on aikaa leikkiä kavereiden kanssa, kun on perhekin? Kymmenvuotias on asettanut tavoitteita tulevaisuutensa suhteen ja ymmärtää monen perheellisen pulmia: aikuisuus näyttäytyy taloudellisina haasteina ja kavereiden katoamisena.

Vanhempien on tärkeää pitää keskusteluyhteyttä yllä, sillä pohja nuoren kyvylle puhua hankalista asioista luodaan kotona. Syyskuussa lehdistössä oli luettavissa varsin piristävä uutinen, jonka mukaan monia vanhempia kiinnostaa entistä enemmän nuorten tunne-elämä. Nykyvanhemmat ymmärtävät, että moni heidän omista vanhemmistaan on kasvanut välttelevässä tunnemaailmassa, jossa kiintymyssuhteet ovat saattaneet jäädä etäisiksi. Tunteisiin eläytymisen sijasta ne sivuutettiin. Toki vanhemmat pyrkivät silloinkin antamaan lapsilleen parastaan, keinot olivat vain toisenlaiset. Nykyvanhemmat haluavat tarjota omille lapsilleen enemmän läsnäoloa, läheisyyttä ja tunteiden sanoittamista. Valitettavasti yhteiskunta jakautuu tässäkin.

Ihminen on taitava suojautumaan ahdistavilta asioilta. Arkojen aiheiden nostaminen keskusteluun aiheuttaa epävarmuutta, koska lopputuloksesta ei voi olla varma. Työpsykologian tohtori Helena Åhman pohti taannoin Ylen aamun haastattelussa, kuinka paljon inhimillinen kärsimys ihmissuhteissa vähenisi, jos meillä olisi taitoa ja rohkeutta keskustella asioista, jotka koemme haastaviksi. Aiheesta kirjan kirjoittaneen Åhmanin mielestä keskusteluälykkyys on ihmisen tärkein taito. Haastaviin keskusteluihin hänellä on muutama ohje: pidä omat puheenvuorosi lyhyinä, vältä vastakkainasettelua ja pyri sanomaan asiat suoraan ja myötätunnon kautta. Tärkeää on myös tiedostaa oma olotila: pystynkö rakentavaan keskusteluun juuri nyt?

Vuosia myöhemmin saunan lauteilla alkaneet juttuhetket jatkuvat keittiön pöydän ääressä. Nuoreksi varttunut pohdiskelee alakuloa, ystävyyssuhteita, seksuaalisuutta, päihteitä – aihepiirejä riittää. Vanhempi kokee usein voimattomuutta. Vastauksia ei ole antaa, näkökulmia vain. Keskustelut päättyvät milloin mitenkin. Tärkeintä on, että molemmat ovat avanneet suunsa – ja kuunnelleet.

Anu Taipale

Kirjoittaja on perheneuvoja.

Jaa artikkeli