Perheneuvoja

Oon ihan rikki

Riippuessaan ristillä Jeesus oli rikki, niin henkisesti kuin ruumiillisesti. Hän oli toivoton ja kuitenkin sanoi antavansa elämänsä Isän käsiin. Oliko Jeesus kuitenkin Isän Jumalan silmissä ehyt? Tiedämme miten evankeliumit etenevät. Jeesus ilmestyi ylös nousseena Vapahtajana ehyenä mutta inhimillisen elämän arvet näkyen. Meillä jää myös elämän jättämät arvet niin sieluun kuin kehoon. Toivo ehyeksi tulemisesta jaksaa kannattaa elämää.

Harva ihminen voi sanoa, että elämässä ei ole ollut vaikeuksia. Useimmille meitä elämä on kohdellut jopa kovaa. Kaikille meillä on ollut omat karikkomme. Perheneuvojan työssäni kuulen usein lähimmäisen sanovan, että ”mä oon ihan rikki”. Kun alan tutkia lähimmäisen tarinaa, huomaan, että moninaiset polut ja asiat ovat seuranneet toisiaan. Tarina on loppujen lopuksi looginen kaikesta rönsyilystä huolimatta. Kun lähimmäinen on rikki, hänen tilanteeseensa saattaa liittyä paljon toisilleen ristiriitaisa tunteita ja häpeää. Helpotus ja syyllisyys, raivo ja ilo. Miten ihmisen mieli kestää ristiriitaisia tunteita? Ihmisellä on pyrkimys selviytyä pahoistakin paikoista. Ilmi tullut sivusuhde, yllättävä sairastuminen, lapsen vaikeudet ja yleensäkin ihmissuhteissa olevat ristiriitaiset tilanteet nostavat pintaan särkymisen tunteen. Meillä jokaisella on pyrkimys toivoon, silloinkin kun sanomme, ettei toivoa ole. Silloin tulee tunne, että ” mä oon rikki”. Kenen silmissä sitten voimme olla ehyitä?

Joskus tarvitsemme jonkun riittävän ulkopuolisen voidaksemme kokea olevamme tarpeeksi ehyitä. Se henkilö voi olla luotettava, läheinen ystävä, pappi, terapeutti, puoliso tai joku, johon voi luottaa. Kokemus siitä, että saa olla sellainen kuin on, antaa toivoa eheydestä.

Kaunis muistutus eheydestä on Peer Gyntin seikkailujen lopussa. Remuttuaan ja rikottuaan elämänsä maailmalla kuin tuhlaajapoika, Peer saapuu kotiin ensimmäisen rakkaansa, Solveigin, luo. Peer pohtii, että hän on kaikin tavoin rikki ja menettänyt kaiken. Kuitenkin Solveig vakuuttaa rakkauttaan sanomalla, että minun ajatuksissani, mielessäni ja sydämessäni olet ollut aina ehyt. Kristukselle olemme aina ehyitä.

Kenelle minä voin antaa kokemuksen eheydestä?

Kirjoittaja on erityistason psykoterapeutti ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Veijo Pesonen

Jaa artikkeli