Perheneuvoja

Maailma on täynnä sanoja ja tekoja, mutta kukaan ei ole vielä elänyt sinun elämääsi

Vino lehtipino keittiön pöydällä, mainoksia tursuava sähkököinen postilaatikko ja valtoimenaan lainehtiva somemeri läppärin ruudulla. Aivan kuin joku yrittäisi tukahduttaa minut sanoilla. Poistan, deletoin, luudalla lakaisen näytön tyhjäksi.

Nyt on minun vuoroni tuottaa sanoja, vaikka en haluaisi vähimmässäkään määrin lisätä ähkyn määrää. En omaani enkä sinun. Eikös olekin niin, että kaikki on jo sanottu? Miksi minun pitäisi kaataa tulvivaan jokeen litraakaan vettä lisää? Voisinko vain todeta vanhaa sanontaa mukaillen että ”mikäs tässä valmiissa maailmassa”? Googleta, katso netistä tai mene vaikka kirjastoon, niin varmasti löydät parempaa lukemista kuin tämä. Kyllä, mutta sanomalla näin päästän pahan irti, vertailemalla tapan inspiraation jo lähtötelineisiin.

Päätän jatkaa kirjoittamista keskittyen omaan tekstiini ja kerron sinulle tarinan muutamasta taiteilijasta. Sijoitan kertomuksen Amsterdamiin, jossa muutama taidealan opiskelija vieraili opettajansa johdolla kuuluisassa taidemuseossa. Näkemästään vaikuttuneet opiskelijat viipyivät henkeäsalpaavan, lähes koko seinän kokoisen Yövartio-taulun äärellä. Opiskelijoiden ihastellessa Rembrandtin valon käytön mestarillista otetta heidän seuraansa liittynyt professori sanoi: ”Katsokaa nyt näitä kaikkia loistavia maalauksia. Maailman parhaat taideteokset on jo tehty. Turha teidän on yrittää.” Saliin laskeutui innostuksen leikannut hiljaisuus, mykkä turhautuminen, joka jatkui aina siihen saakka, kunnes yksi opiskelijoista nosti kätensä ja sanoi: ”Herra professori, kukaan ei ole vielä maalannut minun maalauksiani.”

Totta on, että maailma on täynnä kaikenlaista kaunista ja hyvää. Ja kaikenlaista rumaa ja vastenmielistä. Monenmoista on jo tehty, mutta kukaan ei ole vielä elänyt sinun elämääsi. Eikä kukaan muu voi sitä tehdä. Millaisilla väreillä sinä maalaat taulusi? Pelon pensselillä pienesti vai rakkauden roihulla rohkeasti? Ja kenelle sinä maalaat? Hetken taidetta – sinun näköistäsi.

Timo Poikolainen

Kirjoittaja on seksuaali- ja pariterapeutti, psykoterapeutti ja teologi.

Jaa artikkeli