Perheneuvoja

Mitä työ on opettanut elämästä?

Kysymys esitettiin minulle maaliskuussa kirkon perheneuvonnan juhlaillassa. Työni perheneuvonnassa on ollut matkaa elämän ytimessä ja samalla matkaa omaan itseeni.

Elämä on paljon monimuotoisempaa kuin osaamme kuvitellakaan. Kukin ihminen on ainutlaatuinen oma itsensä, paljon ihmeellisempi kuin voimme arvatakaan. Kukin kantaa omaa salaisuuttaan ja viisauttaan.

Parisuhde on loppumaton ja yllättävä seikkailu omaan itseen ja samalla kumppaniin. Parisuhde onkin haaste yhä syvempään itsetuntemukseen. Samalla se haastaa kiinnostumaan puolisosta ja hänen sisäisestä maailmastaan. Parisuhteen kautta on mahdollisuus löytää itsestä hämärään jääneitä katvealueita.

Löytöretkeä omaan itseen ja puolisoon on mahdotonta tehdä yksin. Matka on pelottava ja samalla vapauttava. Liian usein se jätetään kesken. Arjen kiireet saattavat viedä ajan ja voimat varsinkin pikkulapsiperheissä. On suuri harha luulla tuntevansa puolisonsa täysin. Tämä harha pysäyttää kasvun ja kehityksen. Puoliso ja oma itse jäävät tuntemattomiksi. Tuntematonta on vaikea rakastaa.

Parisuhde muovaa ihmistä. Kumpikin vaikuttaa toiseen ja samalla itseen puolison kautta. Vuorovaikutus voi kääntyä negatiiviseksi. Syyttely saattaa jäädä päälle väsymykseen saakka. Entä jos juupas–eipäs-sanaharkan taakse onkin kätkettynä kummankin syvä toive kuulluksi tulemisesta omana itsenään.

On tärkeää paljastaa toiselle omaa itseään ja kertoa omista ajatuksistaan, tunteistaan ja sisäisestä maailmastaan. Vain siten voi oppia tuntemaan itseään ja puolisoaan. Tähän rohkaisee ja tätä mahdollistaa kolmas tärkeä asia, myötätunnon osoittaminen puolisolle. Ei neuvoja, ei ratkaisuja, ei selityksiä, vaan myötätuntoa, toisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on.

Perheneuvonta ja ne asiakkaat, joita olen saanut kohdata, ovat opettaneet minulle tästä. Monet parisuhteen solmut ovat ratkaistavissa, mutta se vaatii lähtemään matkalle omaan itseen ja kiinnostumaan puolison sisäisestä maailmasta.

Siirtyessäni kesän kynnyksellä eläkkeelle kiitän kaikkia teitä asiakkaitani, joita olen vuosien mittaan saanut kohdata perheneuvonnassa.

Kirjoittaja on johtava perheneuvoja.

Jouko Vesala

Jaa artikkeli