Perheneuvoja

Alkoholi parisuhteessa

Vuoden alusta Suomi sai uuden alkoholilain. Se entisestään helpottaa alkoholin saatavuutta monin tavoin. Alkoholi on ollut ja on edelleen yksi vaikeimmista asioista monessa parisuhteessa. Poliisi saa vuosittain noin tuhat kotihälytystä, joista pääosa liittyy alkoholiin. Vaikka poliisia ei tarvita kaikissa perheissä, alkoholin synnyttämät ristiriidat ovat yleisiä puolisoiden välillä.

Oikein käytettynä alkoholi ei tuota ongelmia perheessä. Molempien puolisoiden tulee löytää yhteinen näkemys, mikä on hyvä tapa käyttää ja olla käyttämättä alkoholia. Tässä tarvitaan joustavuutta ja kompromissien tekemistä sekä selkeitä rajoja. Tärkeää on ottaa huomioon lapset. Heillä on oikeus raittiina läsnä olevaan isään ja äitiin.

Keskeistä on, että puolisot ovat valmiit puhumaan alkoholiin liittyvistä asioista – ennen kaikkea syventyä kuuntelemaan toista. Puolison asenteen ymmärtäminen on tärkeää puolin ja toisin. Esim. lapsuuden traumaattiset kokemukset omien vanhempien alkoholin käytöstä vaikuttavat edelleen voimakkaasti suhtautumisessa alkoholiin. Nämä on syytä ottaa todesta!!

Lapset aistivat hyvin herkästi, milloin aikuinen ei ole oma itsensä, vaan aikuinen on ”outo”. Lapset eivät osaa sitä sanoittaa, mutta he tunnistavat sen tunnetasolla. Heille on hämmentävää huomata, että aikuinen ei ole oma itsensä. He eivät ymmärrä, mistä aikuisen ”outous” johtuu. Vanhempien runsas alkoholinkäyttö jättää väistämättä jäljet lapsiin. Lisäksi vanhempien esimerkillä on erittäin suuri merkitys lasten ja nuorten tulevalle elämälle.

Alkoholin käyttö toistuvasti rentoutukseen koukuttaa. Siitä muodostuu helposti ongelmallinen tapa, ei ehkä itselle, mutta muulle perheelle. Rentoutuakseen on lukemattomia muita parempia keinoja. Itselleen tärkeä kysymys on: mihin minä alkoholia tarvitsen? Kuka siitä kärsii ja kuka hyötyy?

Alkoholin käyttäjän voi olla vaikea nähdä, miten muu perhe kokee hänen juomisensa. Kun alkoholin käyttäjä kieltää oman juomisensa kielteisen vaikutuksen muihin perheenjäseniin, on tilanne hankala. Hän usein syyttää muita ”tiukkapipoisuudesta”. Jatkuva nalkuttaminen ei lopeta juomista, usein käy päinvastoin. Jos alkaa peitellä puolisonsa juomista muilta, se on kuin lupa ja hyväksyntä juomarille jatkaa. Jos asiasta muutamaan otteeseen puhuminen ei auta, on syytä miettiä muita ratkaisuja. Alkoholin runsas käyttö eron syynä ei ole harvinaista.

Alkoholin kulutus on onneksi kääntynyt pieneen laskuun. Toivottavasti suunta jatkuu. Useat julkisuuden henkilöt ovat kertoneet lopettaneensa alkoholin käytön. He kertovat elämänsä muuttuneen merkittävästi antoisammaksi ja vireämmäksi. Myös suhteet läheisiin ovat merkittävästi parantuneet. Alkoholin jatkuva runsas käyttö turruttaa ihmisen ja kapeuttaa elämää.

Vanha sananlasku: ”viina on viisasten juoma” pitää yhä paikkansa. Jos alkoholia käyttää, on syytä tunnistaa viisaan käytön rajat koko perheen ja erityisesti lasten näkökulmasta ja pitäytyä niihin.

↔Jouko Vesala, johtava perheneuvoja

↔Perheasian neuvottelukeskus

↔www.parisuhdeapua.fi

Jaa artikkeli