Pääkirjoitukset

Uudistuksia tässä ajassa – kirkolle kuuluu näkyvä paikka 2020-luvulla

Uudenvuodenlupauksia on tapana jakaa rakettien räiskeessä ja kuohuviinipullojen poksahdellessa.

Annan oman lupaukseni kuitenkin jo tässä vaiheessa: Kirkonseutu-lehti on uudistumassa perusteellisesti vuodenvaihteessa 2020. Se tarkoittaa, että 7. joulukuuta ilmestyvä numero on viimeinen laatuaan. Pidämme tavallista pidemmän joulutauon, luomme nahkamme uudelleen ja palaamme 18. tammikuuta.

Katselin hiljattain vajaa vuosi sitten kirjattuja lehtiuudistuksen tavoitteita. Totesin, että ne eivät ole muuttuneet miksikään. Tavoitteena on uutis- ja ilmoitusaineistojen entistä selkeämpi jäsentely, ulkoasun ajanmukaistaminen sekä sisällön vahvempi konseptoiminen.

Haluamme olla kiinnostava media kaikenikäisille aikuisille. Siksi meidän on mietittävä tarkasti sävyjämme ja aihevalintojamme. Uudistus on hyvä happotesti myös ajatellen laajemmin Lahden seudun seurakuntien toimintaa: kuinka osoitamme tarpellisuutemme, olemme relevantteja tässä ajassa?

Tätä mitataan ensi vuonna aiempaa isommalla porukalla, kun itähämäläisistä Sysmän ja Hartolan kunnista muodostettu Tainionvirran seurakunta liittyy osaksi Kirkonseutu-yhteistyötä.

Vuodenvaiheessa kerrataan usein mennyttä. Lahden seurakunnissa on käytetty paljon energiaa sosiaalisen viestinnän kehittämiseen. Strategiamme mukaisesti haluamme olla siellä, missä kaupunkilaisetkin ovat. Erikseen mainitaan erilaiset mediat.

Tulokset alkavat näkyä: Facebookissa seuraajamäärämme on kasvanut viime vuodenvaihteesta neljänneksen, Instagramissa liki 40 prosenttia. Uusissa kanavissa, kuten Twitterissä, kasvu on ollut tätäkin rivakampaa.

Myös suuritöiset videomme ovat löytäneet hyvin yleisöä: helmikuussa julkaistulla Kirkko on enemmän -videolla on sosiaalisissa alustoissa yli 40 000 näyttökertaa, ja syyskuussa lanseerattu Kaste kannattaa -leikekin on ehtinyt kerätä yli 30 000 katsojaa. Videot tavoittavat hyvin nuoria aikuisia, joka on seurakunnille muuten haastava kohderyhmä.

On harhaa väittää, että uskonto on yksityisasia, josta ei sovi puhua. Usko ja erilaiset katsomukset menevät syvälle minuuteen, kiihottavat ja kiinnostavat, ovat alttiita sanoituksille ja tulkinnoille. Siksi kirkolle kuuluu näkyvä paikka 2020-luvulla.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli