Pääkirjoitukset

Räätälöidään uudet palvelut

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei varsinaisesti ole hädässä. Sillä on ollut vuosisatoja aikaa kerätä puskureita ympärilleen: tiloja, virkoja, perinteitä.

Moni instituutio kuitenkin hakee olemassaolonsa oikeutusta nykyajasta, ei menneestä. Tulosriviä lukiessa voi jo hivenen huolestuttaa. Kirkosta eroaminen on suositumpaa kuin siihen liittyminen, vaikka liittyjiäkin on. Entistä harvemmat vanhemmat vievät lapsensa kastettavaksi. Kaste on ollut perinteisesti väylä seurakunnan yhteyteen.

Kuten kaupunkien teologiaa tutkinut Henrietta Grönlund toteaa, ihmisten ajasta ja mielenkiinnosta kilpailevat monet erilaiset ilmiöt. Sitoutuminen yhteen asiaan on entistä heikompaa, kun tarjolla on hypermarketillinen elämyksiä. Niitä shoppaillaan kuten vaatteita.

Arvelen silti, ettei kirkko ole vain olosuhteiden uhri, vaan on myös peiliin katsomisen paikka. Uusiutuminen ei tuntunut tarpeelliselta silloin, kun tarvetta olisi jo ollut. Nyt alkaa olla kiire.

Voimakkaasti uskonnolliset ihmiset ovat toisinaan hyvin kriittisiä. Valtavirtainen kansankirkko ei kelpaa, vaan vaaditaan yksiselitteisempiä linjauksia. Toisaalla tasa-arvokehitys on tuonut uusia ryhmiä kamppailemaan elintilastaan seurakunnissa. Konsensus on vaihtunut kiistelyyn, ja yhteisen suunnan löytäminen on vaikeaa.

Kaupunkiteologin mukaan myös tämä on hyvin tyypillistä isojen kaupunkien uskonnollisuudelle. Kaupungit imevät puoleensa monenlaisia alakulttuureita. Mitä isommaksi kaupunki kasvaa, sitä etäämmäs erilaiset kuplat erkanevat toisistaan. Digitaaliset mediat ja some ovat vain vauhdittaneet kehitystä.

Vaikka edellä kuvattu ehkä kuulostaakin synkältä itseruoskinnalta, ei tilanne ole mitenkään toivoton. Kirkko on vuosisatojen saatossa löytänyt keinoja mukautua uusiin tilanteisiin. Ajatellaanpa uuden pelistudion avaamista Lahden ydinkeskustaan. Mikä olisi konkreettisempi tapa mennä keskelle nuorten omaa elinpiiriä?

Evankeliumi ja sakramentit ovat tukevia kivijalkoja. Muuten pitäisi entistä rohkeammin tunnustella, minkälaisen kirkon sen jäsenet haluavat ja minkälaisia palveluita he toivovat. Sosiaalisilla ja yhteisöllisillä näkökulmilla on räätälöinnissä aivan oleellinen rooli.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli