Pääkirjoitukset

Soppalounas bistrossa sai uuden merkityksen – emme tarvitse lisää yksilöllisyyttä, vaan aitoja kohtaamisia

Kesälomani yllättävin ja koskettavin kohtaaminen tapahtui entisessä kotikaupungissani Mikkelissä. Särvin lohikeittoa sikäläisessä bistrossa, kun viereeni istui elämää nähnyt mies. Juttelimme aluksi hieman niitä näitä, mutta miehestä huokui selvästi syvä ahdistus.

Pian hän alkoikin kertoa: vaimo oli kuollut hiljattain vaikeaan sairauteen. Mies oli maansa myynyt ja kertoi suuresta surustaan, joka ei jättänyt häntä rauhaan. Avioliittoa oli takana yli 30 vuotta, ja liitto oli ollut hyvä. Mies kertoi tuntevansa ylpeyttä siitä, että hän oli hoitanut vaimoaan tunnollisesti kalkkiviivoille saakka.

Kuuntelin miestä ja kyyneleet kihosivat myös omiin silmiini. Paljon en osannut hänelle sanoa, mutta kaipa läsnäoloni siinä tilanteessa edes hieman rauhoitti.

Tällaisia kohtaamisia me tarvitsemme. Jotta jaksaisimme, ja jotta muistaisimme.

Yksinäisyys on Suomessa maanvaiva. Monien tutkimusten mukaan se on merkittävä ikäihmisten elämänlaatua heikentävä tekijä. Yksinäisyys ei kuitenkaan ole erityisesti yksin asuvien vanhusten vaiva, vaan se koettelee kaikenikäisiä aina lapsuudesta ja nuoruudesta alkaen.

Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus ja joka kymmenes usein. Yksinäisyys nostaa myös ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Olemme korostaneet yksilöllistä elämäntapaa ehkä liikaakin. Meillä alkaa olla pulaa huolenpitoa tarjoavista lähiyhteisöistä, jotka kuuluvat vahvana osana moniin muihin kulttuureihin.

Olohuonetoiminta vastaa moniin yksinäisyyden ja osallisuuden tarpeisiin. Lahden seurakunnissa tällaista toimintaa aloitellaan tänä syksynä Mukkulassa sekä Ristinkirkossa. Jos Lahden Vapaudenkadulla sijaitseva Marian Kammari ei vielä ole tuttu, suosittelen poikkeamista myös siellä. Kammarin täyttää arkipäivisin kahvittelu ja iloinen puheensorina.

Nuorten yksinäisyys näyttäytyy toisenlaisessa valossa. Verkossa solmitaan uusia tuttavuuksia ja löydetään vertaisryhmiä, mutta yhtä lailla kohdataan kiusaamista. Sosiaalinen media voi myös vahvistaa ulkonäkö- ja muita paineita.

Jätä älypuhelin hetkeksi syrjään ja kokeile kotiseurakuntasi nuorteniltaa. Siellä sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli