Pääkirjoitukset

Kirkkopäivien pöyristyttävät puheet

Jyväskylän Kirkkopäivien kohutuin ohjelmanumero oli piispa Teemu Laajasalon isännöimä keskustelu, johon oli kutsuttu vieraaksi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja näyttelijä-koomikko Joonas Nordman. Kuitenkin viihdyttävämmäksi ja samalla syvällisemmäksi osoittautui piispa emeritus Eero Huovisen ja finanssialan mahtimies Björn Wahlroosin kohtaaminen. Kun ensin mainitussa panelistien haastaminen jäi puolitiehen, kansansuosiota nauttivan Huovisen ja kovaksi kapitalistiksi tiedetyn Wahlroosin mittelössä mentiin reilusti iholle – kuitenkin kumppania arvostaen. Huovinen kyseli, mihin haluat tulla haudatuksi, miten on sielusi laita ja kuka pääsee taivaaseen. Wahlroos pisti perusluterilaisen haukkomaan henkeä, laukoihan hän muun muassa, etteivät roistot ansaitse taivaspaikkaa ja että koska hänen elämänsä on ollut onnellinen, myös kuolemanjälkeisestä ajasta on tulossa hyvä. Tuhatpäinen yleisö sai kuulla "Nallelta" muitakin sivalluksia, jotka tuntuivat olevan valovuosien päässä kristillisestä arvopohjasta.

Suomessa keskustellaan nyt innokkaasti siitä, miten vihapuheeseen pitäisi suhtautua. Tuoreessa kolmen ministeriön tilaamassa raportissa ehdotetaan viharikoksen säätämistä virallisen syytteen alaiseksi, jolloin siitä käynnistyisi automaattisesti rikosoikeudellinen prosessi. Tällöin asian eteenpäin viemiseksi ei enää tarvittaisi asianomistajaa. Moni pöyristyi siitä, että vihapuheesta lainvoimaisen tuomion saanut Halla-aho kutsuttiin eurovaalien aattona kirkon tapahtumaan. Porun keskellä saattoi jäädä huomaamatta, että puhuihan siellä moni muukin poliitikko: Li Andersson, Touko Aalto ja Eija-Riitta Korhola nyt esimerkiksi.

Keskustelu kasvokkain suuren yleisön edessä on pääsääntöisesti raitistavaa ja turvallista, paljon suositeltavampaa kuin huutelu nimimerkkien ja trollitilien suojista. Jos emme keskustelisi, mitä keinoja meille jäisi yhteisymmärryksen lisäämiseksi? Kun Wahlroos moitiskeli luterilaisten ansaitsematonta armoa huonoksi bisnesideaksi, sen radikaali luonne vain nousi entisestään esille. Armo kuuluu kaikille, niillekin, joiden puheet eivät sovi omaan pirtaan.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli