Pääkirjoitukset

Kiinteistöt, kiinteistöt, kiinteistöt

Otsikon sanat nousevat mieleen hahmotellessa sitä, millaisiin haasteisiin seurakuntien päättäjät joutuvat Kirkonseutu-lehden levikkialueella tällä valtuustokaudella vastaamaan. Osassa seurakunnista rakennetaan uutta, osassa korjataan vanhaa. Siirtyminen vuokratiloihin entistä kevyemmillä taloudellisilla vastuilla on yhä yleisempää.

Heinolassa pohdiskellaan, mihin seurakuntakeskus kannattaisi sijoittaa purkutuomion saaneen vanhan jälkeen. Entisessä oikeustalossa sijaitseviin väistötiloihin on oltu tyytyväisiä, mutta toisaalta tarjolla olisi toinenkin vuokratalo, nimittäin Nordean kortteli aivan Heinolan torin vieressä.

Asikkalassa suunnitellaan uutta hirsistä seurakuntakeskusta entisen, jo puretun tilalle. Luonnokset on esitelty päättäjille, ja rakennustyöryhmä on kokoontunut menneellä viikolla pohtimaan suuntaviivoja kilpailutukselle.

Asikkalassa kaavaillaan, että valtuusto pääsisi päättämään rakentajasta alkusyksyllä. Jos kaikki sujuu kuin Strömsössä, ensimmäiset tilaisuudet järjestetään uusissa tiloissa Vääksyn kanavan äärellä adventtina 2020.

Lahdessakin odotukset on viritetty korkealle, sillä kiinteistösuunnitelmassa, joka etenee toukokuussa valtuuston hyväksyttäväksi, tavoitellaan jopa 30 prosentin leikkauksia.

Niinpä ei puhuta yhden seurakuntatalon tai kerhohuoneiston sulkemisesta, vaan mietitään viiden paikallisseurakunnan ja seurakunnan hallinnon kokonaisuutta. Miltä kaupunki näyttää kahdeksan vuoden kuluttua, mikä on kirkon rooli kaupungissa?

Lahdessa on vahva ajatus siitä, että kirkot ovat seurakuntaelämän keskuksia. Kirkot pidetään hyvässä kunnossa ja niitä kehitetään monitoimitalojen suuntaan. Sen sijaan muita tiloja harjataan terävällä kammalla. Onko osassa käyttö taantunut, kannattaako huonokuntoisia korjata, voidaanko mennä vuokralle?

Samaan tarkasteluun joutuvat leirikeskukset. Kiinteistösuunnitelmassa on selvä viesti sen puolesta, että yhdestä leirikeskuksesta on luovuttava. Käytännössä tämä tarkoittaisi joko Siikaniemeä tai Upilaa Hollolassa tai Luomaniemeä Nastolassa.

Haaste on mittava. Tässä jos missä vaaditaan kykyä nähdä tulevaisuuteen ja katsoa rohkeasti perinteisten seurakuntarajojen yli.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli