Pääkirjoitukset

Se on täytetty

Messujen tulevaisuus on yhteisöllisyydessä ja eriyttämisessä, pääteltiin Helsingissä äskettäin järjestetyillä Kirkon jumalanpalveluspäivillä. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Tästä huolimatta ihmiset kaipaavat yhdistäviä kokemuksia, ja sellaisten mahdollistajana kirkolla on paljon annettavaa.

Mainitut teemat ovat ajankohtaisia myös Lahdessa. Viime viikkojen puheenaihe on ollut Ristinkirkossa järjestetty Iskelmätuomasmessu, joka keräsi kirkon tupaten täyteen ihmisiä. Salin reunukset olivat ikkunalautoja myöten käytössä, ja myös aulaan kannettiin ylimääräisiä tuoleja. Kokeneet seurakuntalaiset ovat aprikoineet, onko Ristinkirkossa ollut koskaan niin paljon väkeä, edes 40 vuoden takaisissa avajaisissa.

Seurakuntaan on virrannut eri kanavien kautta hämmentävä määrä hyvää palautetta. Myös valtakunnalliset mediat ovat olleet kiinnostuneita. Kun kehitetään uutta, aina nousee soraääniäkin. On kysytty, kosiskeleeko kirkko ihmisiä hinnalla millä hyvänsä ja onko kirkko liian maallistunut. Nämä puheet ovat kuitenkin olleet selvässä vähemmistössä.

Erilaisia messuja tarvitaan, jotta ihmiset löytävät niissä hengellisen sijansa. Hienosti tämä sointuu yhteen myös Lahden seurakuntien strategian kanssa, jossa todetaan, että “kehitämme niitä toimintamuotoja, joilla on merkitys lahtelaisille” ja edelleen “vahvistamme messujen ja kokoontuvan toiminnan syvyyttä ja monimuotoisuutta”.

Pääsiäinen on kirkkovuoden huippukohta, jolloin seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta. Historialliset tapahtumat ja käänteentekevä merkitys hakevat vertaistaan.

Ensin vietetään palmusunnuntaita. Silloin Jeesus saapui Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntaita seuraa hiljainen viikko.

Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa Jeesuksen kanssa. Pitkäperjantai on ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. “Se on täytetty”, kuuluivat kuuluisat sanat ristillä. Pääsiäispäivä on ylösnousemuksen juhla, ja toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille.

Ei anneta pääsiäisen valua sormien läpi, vaan eletään se yhdessä läpi. Täytetään kirkko, uudelleen.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli