Pääkirjoitukset

Musiikki on silta sydämeen

”Musiikilla on kyky osua suoraan tunnekeskukseen. Meillä on kyky tulla kosketetuksi. Se on osoitus sielun olemassaolosta”, filosofoi Samuli Putro. Musiikilla on aivan keskeinen tehtävä myös seurakuntien toiminnassa. Voisiko siitä tulla vetovoimatekijä, kuten Salpausselällä on Lahden Gospelkuoron myötä jo tapahtunut? Seurakuntien musiikkityö on joka tapauksessa jatkuvassa murroksessa. Urut ja kuorolaulu ovat kirkkomusiikin perinteistä ydintä, mutta kirkkomuusikon koulutus ei välttämättä vastaa kaikkiin tarpeisiin, joita muusikot seurakunnissa tänä päivänä kohtaavat.

Lahden seurakunnissa on alkuvuoden aikana pohdittu paljon uutta strategiaa. Eräs ydinajatuksista on seurakuntien läsnäolon ja näkyvyyden kasvattaminen omien seinien ulkopuolella. Tämä vaatii laaja-alaisuutta ja rohkeutta katsoa yli perinteisten siilojen. On esimerkiksi syntynyt tarve muusikoille, jotka valitsevat instrumentit ja sopeuttavat tyylin kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Uusi nuorisomuusikko soittaakin Lahden Joulukylässä joululauluja, toimii sujuvasti kiekkourkurina, esittää urkuviikolla elokuvasävelmiä ja Lahti Lovessa häämusiikkia, versioi Sibeliusta jazzsovituksina ja niin edelleen.

Otetaanpa strategiasta toinenkin poiminta: ”Kehitämme niitä toimintamuotoja, joilla on merkitys lahtelaisille.” Tähän suuntaan on viety Tuomasmessuja, joiden musiikkiin ja esiintyjiin on panostettu voimakkaasti. Se on kannattanut: tänä vuonna Marko Haavisto, Petri Laaksonen ja seuraavaksi Teemu Harjukari houkuttelevat Keski-Lahden kirkonmäelle uutta ja uteliasta yleisöä. On nähty täysiä saleja ja koettu suurta innostusta. Yritykset kuulevat asiakkaita herkällä korvalla – mikä estää tekemästä samoin seurakunnissa? Uudistuvan seurakuntatyön yksi tavoite voisi olla sellaisien tilaisuuksien tarjoaminen, joissa kukin voi kokea Pyhän läsnäolon omalla erityislaatuisella tavallaan.

Kirkon merkittävin uudistustyö on tehty rippikoululeirien parissa, ja se työ kantaa hedelmää. Rippikoulu on sitkeästi säilyttänyt suosionsa nuorten keskuudessa. Nyt samaa uudistamista pitkää jatkaa musiikkityön parissa.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli