Pääkirjoitukset

Hädässä ja arjessa

Olin siellä minäkin, nimittäin Lahden Hennalassa eräänä syyskuun iltana vuonna 2015. Tunnelma oli tulenarka, sillä aiemmin päivällä oli ilmoitettu hätämajoitusyksikön perustamisesta Suomeen tulvineiden turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi. Sosiaalinen media kiehui. Kun työvuoro silloisen työnantajani toimituksessa päättyi noin iltakymmeneltä, jatkoin päätoimittajan pyynnöstä Hennalaan seuraamaan turvapaikanhakijoita kuljettaneiden bussien saapumista. Hätämajoituspäätös aiheutti valtavan kiireen. Varusmiestupiin järjesteltiin pikavauhtia retkipatjoja, huopia ja saippuapaloja. Paikalle toimitettiin iltapalaa. H-hetken lähestyessä kirkkoherra piti avustustyöntekijöille hartaushetken.

Joillakin patti kasvoi niin suureksi, että pääportille kokoontui myöhäisiltaan mennessä muutaman kymmenen hengen suuruinen avoimen rasistinen porukka. Joukossa oli myös sittemmin koko maailman medioiden huomion kohteeksi joutunut “kaapumies”. Ensimmäinen kuljetus saapui puolenyön tienoolla. Torvet soivat ja ilotulitteita singahti ilmaan. Kuultiin neljä kovaa pamausta. Bussista astui ensimmäisenä huiviin kietoutunut äiti nukkuva lapsi sylissään. Isä seurasi rinkan ja nyssäköiden kanssa, sitten linja-autollinen muita tulijoita. Heidän joukossaan olivat myös Al Badri Ali Hatam, Al-Rubayi Hayder Yasin ja Saif Ameen, tässä lehdessä haastatellut irakilaiset.

Yli kolme vuotta on kulunut, ja maahanmuutto on yhä vaikea aihe. On tapahtunut halveksuttavia rikoksia, mutta myös avautunut uusia mahdollisuuksia. Molemmista on voitava puhua avoimesti. Kristillinen lähimmäisenrakkaus opastaa välittämään toisesta ihmisestä ehdoitta, riippumatta tämän ihonväristä, kansallisuudesta tai uskonnosta. Ystävänpäivä lähestyy, ja niinpä kerromme myös muista tavoista, joilla Lahden ja lähikuntien seurakunnat osallistuvat lähimmäisten auttamiseen. Diakoniatyö tavoittaa vuosittain tuhansia asiakkaita tarjoten henkistä ja taloudellista tukea. Sairaalasielunhoitajat kulkevat sairautta ja surua kohdanneiden rinnalla. Sympaattinen Marian Leijonat tarjoaa apua kodin askareisiin, jotka eivät esimerkiksi ikäihmiseltä enää luonnistu.

Autetaan toisiamme hädässä. Ja arjessa.

Markus Luukkonen

Jaa artikkeli