Markus
Luukkonen

Pääkirjoitukset

Juhliva kirkonmäki

Kuulun niihin, jotka eivät haikaile Kolkanmäen vanhan puukirkon perään.

Syykin on selvä. Lähes 90 vuotta palvellut kirkko purettiin vuonna 1977, joka on syntymävuoteni. Lahden Ristinkirkko vihittiin käyttöön seuraavana vuonna, ja nyt on aika juhlia sen 40-vuotista taivalta.

Koko Kolkanmäen nimitys on nuorelle sukupolvelle vieras. Kerrotaan, että nimi juontaa juurensa puinnin kolkkeesta, joka kantautui mäellä sijainneista riihistä ja tyylimyllystä.

Lahden kylä tuhoutui vuonna 1877 valtavassa tulipalossa. Kolkanmäki koitui monelle pelastukseksi, sillä sinne päästiin palolta turvaan. Ehkä osa kotien irtaimistostakin pystyttiin pelastamaan.

Pian palon jälkeen Lahden kylä sai kauppalan arvon ja aluetta ryhdyttiin kaavoittamaan. Perinteinen Kolkanmäki valikoitui uuden kirkon paikaksi ilmeisen kivuttomasti. Kirkko vihittiin käyttöön 1890.

Historia on kiehtovaa, mutta niin on nykyisyyskin. Kun ajattelee Alvar Aallon suunnittelemaa Lahden Ristinkirkkoa arkkitehtonisena maamerkkinä, on vaikea nostaa esiin rakennuksia, jotka menevät Lahdessa sen edelle. Eliel Saarisen piirtämä Lahden kaupungintalo on uniikki sekin, ja ehkä Sibeliustalon merkitys korostuu tulevaisuudessa entistä enemmän yhtenä puurakentamisen taidonnäytteenä.

Jotain Ristinkirkon merkityksestä kertoo se, että Suomessa tunnetaan ilmiö nimeltä Alvar Aalto -turistit, ja että tällaisia arkkitehtuurin harrastajia tai ammattilaisia vierailee säännöllisesti myös Lahdessa. Kulttuurihistoriallisia näkökulmia ei välttämättä arvosteta kaupungissa, joka on itsessään nuori.

Ristinkirkko on varsin viihtyisä ja funktionaalinen. Siellä on modernin ajan avaruutta. Suoraviivainen linjakkuus kiinnittää huomion alttariin, joka on kirkon tärkein paikka. Luonnonvalo on otettu erittäin taitavasti käyttöön. Ristinkirkossa on monella mittarilla upeat puitteet nykyaikaiselle seurakuntaelämälle.

Juhlamessua vietetään 2. joulukuuta Suomalaisen messun sävelin. Messun jälkeen on kirkkokahvit sekä yhteistä muistelua kirkon 40-vuotiselta taipaleelta.

Aallon elämäntyöstä ja Kolkanmäen historiasta kiinnostuneet voivat myös tutustua näyttelyyn, joka on avattu Lahden kaupunginmuseon ja seurakunnan yhteistyönä Ristinkirkon tiloihin.

Jaa artikkeli