Markus
Luukkonen

Pääkirjoitukset

Led-lamput vasta alkusoittoa

Ympäristötyöllä on juuri nyt erittäin hyvä kaiku. Koko syksy on ollut yhtä ilmastoahdistuksen aikaa. Ensin oli Suomen oloihin holtittoman kuuma kesä. Sitä seurasi viihtyisä mutta lähes oudoksuttavan leuto syksy. Lokakuussa ilmastopaneeli IPCC latasi koko maailmalle madonluvut.

Ympäristötyötä tehdään Lahden seudullakin kiivaasti. Merkittävin muutos tapahtuu, kun Kymijärvi III valmistuu ja korvaa 1970-luvulla käyttöönotetun kivihiililaitoksen, Kymijärvi I:n. Uusi biolämpölaitos vähentää Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnia vuodessa.

Lahden kaupunki aikoo tavoitella kolmannen kerran Euroopan vihreän pääkaupungin titteliä. Sinfonia Lahti on puolestaan kerännyt huomiota omalla hiilivapaahankkeellaan. Tähän saumaan Lahden seurakuntien päätös hakea uudelleen kirkon ympäristödiplomia on kieltämättä paikallaan. Hakuun kuuluva auditointi järjestetään Lahdessa jo ensi viikolla.

Seurakuntien ympäristötyölle löytyy myös missiologinen perusta. Koska Jumala on luonut koko maailman, on luontokin pyhä. Luotujen on käytettävä luomakunnan antimia kohtuullisesti.

Ehkä merkityksellisin työ tehdään seurakunnissa kiinteistöjen energiatehokkuuden parissa. Esimerkiksi käy Lahden Ristinkirkon valaistus. Energiansäästölamput vaihdettiin hiljattain tehokkaisiin led-lamppuihin. Lamppujen määrä voitiin puolittaa, ja lisäksi ledit ovat kiitettävän pitkäikäisiä. Kun ottaa huomioon, että Lahden seurakuntayhtymällä on ylläpidettävänä kaikkiaan 57 000 neliötä, sarkaa kuitenkin riittää.

Idealistisimmat vauhdittaisivat voimakkaasti kaupunkipyöräilyn kasvua, ja löytyypä Lahden seurakuntien tuoreesta ympäristöohjelmastakin maininta polkupyörien hankinnasta työntekijöiden käyttöön. Lähivuosina tilanne saattaakin yhä useammin olla se, että pappi tai diakoni saapuu tapaamiseen pyörän selässä terve puna poskillaan.

Tarvitaan pitkäkestoisia muutoksia asenteissa ja ajattelutavoissa. Kun ymmärrys kasvaa ja arvostus luomakuntaa kohtaan on kunnossa, voidaan ilmastotyöltäkin odottaa tuloksia. Mietinnöt ja diplomit luovat nostetta, mutta jos ne jäävät hyllyihin pölyttymään, koko työ on ollut turhaa.

Jaa artikkeli