Markus
Luukkonen

Pääkirjoitukset

K16 eli lupa uudistua

Seurakuntavaalien arveltiin ennakkoon herättävän suomalaisissa vain vähäistä mielenkiintoa. Valtakunnallisesti kävikin niin, että ehdokasasettelu jäi selvästi neljän vuoden takaisia vaaleja vaatimattomammaksi.

Lahden tilanne on kuitenkin, ehkä yllättäen, paljon valoisampi. Ehdokasjoukko on tällä kertaa lähes 170 hengen suuruinen, eli parikymmentä henkilöä isompi kuin edellisissä vaaleissa. Tätä ei selitä pelkästään Nastolan ja Lahden kuntaliitos.

Vaalisyksy on tiivistänyt rivejä, nostanut jännitystä ja luonut myös tiettyjä odotusarvoja. Keskeinen tarve Lahden seudulla on se, että seurakuntien neuvostoihin ja valtuustoihin pitää saada entistä enemmän nuoria ja nuoria aikuisia. Aivan helppoa se ei ole: alle 30-vuotiaita ehdokkaita löytyy Lahden seurakunnista yhteensä vain seitsemän. Hollolassa on kuusi alle 30-vuotiasta ehdokasta, Heinolassa kolme, Asikkalassa ei yhtään. Ehdokkaiden keski-ikä on tästä joukosta alhaisin Lahden Joutjärvellä, 52 vuotta.

18. marraskuuta mennessä 16 vuotta täyttänyt evankelis-luterilaisen kirkon jäsen on seurakuntavaaleissa äänikelpoinen. Heitänkin haasteen vanhemmille: käykää äänestämässä ja raahatkaa mukaanne myös juuri rippikoulun käynyt ja aikuisuutta kolkutteleva vesanne. Teette hienon palveluksen, jonka jäljet näkyvät seurakuntatyössä seuraavan neljän vuoden ajan, ehkä pidempäänkin.

Vaaleista on puhuttu myös linjavaaleina. Moni suomalainen on sitä mieltä, että uuden avioliittolain myötä myös evankelis-luterilaisessa kirkossa pitäisi tehdä päätös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Vaikka asia ei olekaan paikallisseurakuntien päätettävissä, muutoksen siemenet kylvetään kuitenkin niissä. Paikallisseurakunnista nousee lisäksi edustajia kirkolliskokoukseen.

Samaan hengenvetoon on todettava, että perinteisellä avioliittokäsityksellä on kirkon aktiivien piirissä yhä laaja kannatus. Jos nukkuvat äänestäjät eivät lähde liikkeelle, asiat tuskin muuttuvat kovin nopeasti ja merkittävästi.

Takana on puhetta ja parran pärinää. Ratkaisujen aika alkaa ensi viikolla, sillä 6.–10. marraskuuta on jo mahdollista äänestää ennakkoon. Vaalipäivä on 18. marraskuuta.

Jaa artikkeli