Maritta
Roslakka
maritta.roslakka@evl.fi

Pääkirjoitukset

Kortit ja luottamus

Nimensä mukaisesti luottokortin käyttö perustuu luottamukseen. Luotetaan siihen, että kortin haltija maksaa aikanaan kortilla hankittujen tuotteiden tai palvelujen hinnan takaisin luottoyhtiölle. Kun työnantaja hankkii tällaisen luottokortin työntekijälle, osoittaa se myös luottamusta työntekijää kohtaan. Työnantaja antaa työntekijän harkita itse, miten ja mihin korttia käyttää.

Nyt on julkisuudessa herännyt epäily, että yksi kirkon työntekijä ei ole käyttänyt työnantajan hänen käyttöönsä antamaa korttia tämän luottamuksen arvoisesti. Toimiessaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana Teemu Laajasalo on tehnyt kortilla hankintoja, jotka saavat tavallisen kirkonpenkin kuluttajan kurtistamaan kulmiaan. Yöt sviitissä, kuohuviinitarjoilut ja huolimaton kuittien käsittely istuvat huonosti mielikuvaan seurakunnan paimenesta.

Itse summat, joista nyt puhutaan, eivät ole suuria. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, paljonko euroja on kulutettu vaan siitä periaatteesta, miten kirkollisveron kautta saatuja rahoja käytetään. Kirkkoa ei voi verrata yrityksiin tai edes välttämättä muihin julkisiin organisaatioihin. Kirkko on lähtökohdiltaan arvoyhteisö, jota ohjaavat usko, toivo ja rakkaus. Jos jokin toiminta tai käytäntö ei kestä tarkastelua näiden arvojen läpivalaisemana, se ei ole soveliasta kirkolle.

Teemu Laajasalo ei ole antanut tarkempia selityksiä kuluilleen, vaan odottaa ulkopuolisen tekemää selvitystä. Tämä on ehkä viisasta, selittelyt eivät tässä vaiheessa pelastaisi tilannetta. Julkisuudessa on myös kyseenalaistettu asian esille nostaneen Johanna Korhosen motiiveja. Häntä syytetään ajojahdista. Tämäkään spekulointi ei tuo korjausta siihen, että kirkon julkisuuskuva on kokenut kolauksen.

Tässä kohdin katse on käännettävä tästä yhdestä julkisuudessa kohua herättäneestä tapauksesta omaan pesään. Käsitykseni on, että suurin osa työntekijöistä esimerkiksi Lahden seurakuntayhtymässä noudattaa ohjeita pilkulleen. Jokaisessa seurakunnassa on kuitenkin hyvä miettiä ja käydä läpi niitä periaatteita, joilla rahaa ja luottokortteja käytetään. Kirkollisveron maksaja on antanut euronsa meidän käyttöömme luottaen siihen, että käytämme ne viisaasti.

Jaa artikkeli