Hyvä paimen

Katse kohti valoa

Kynttilän liekki loistaa kauneimmillaan pimeässä: itsenäisyyspäivän kynttilät ikkunoilla, läheisten muistoksi sytytetyt kynttilät hautausmailla, adventtikynttilät kirkossa ja kynttilät kotona.

Kun katsoo pientä lepattavaa kynttilänliekkiä pimeän keskellä, on helppo ymmärtää Raamatun lupaus siitä, että valo voittaa pimeän. Riippumatta siitä, miten sankkaa pimeys on, ihan pikkuruinenkin liekki puhkaisee sen ja loistaa kauas.

Pimeässä ei aina ole hyvä olla. Joskus pimeys voi olla pelottavaa tai ahdistavaa, joskus suorastaan vaarallista. Silloin valo voi poistaa pelkoa ja antaa turvaa kuten nuotio metsässä liikkujalle tai majakka merenkulkijalle.

Nyt kaikkein pimeimpänä aikana vuodesta taivaallista valoa pimeän keskelle tuo Jeesus-lapsen syntymän juhla. Kristuksen valo loistaa rakkautena ja toivona ihan jokaiselle meistä. Jeesus syntyi äärimmäisen vaatimattomiin olosuhteisiin, karjasuojan seimeen. Tuo vaatimaton ympäristö muistuttaa meitä siitä, että Jeesuksen syntymän äärelle me kaikki voimme pysähtyä juuri sellaisina kuin sisimmältämme olemme.

Jeesus kutsuu meitä luokseen, olimmepa me sitten väsyneitä tai innokkaita. Rikkinäisiä tai ehjiä. Onnellisia tai murheen murtamia. Epätoivoisia tai toiveikkaita. Kristus ottaa meidät kaikki vastaan, ja hän on luvannut olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti. Jeesus sanoo meille: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh. 8: 12)

Niinpä me saamme pimeänkin keskeltä suunnata katseemme kohti hänen valoaan. Kohti valoa joka tuo toivon ja ulottuu myös tämän elämän toiselle puolelle.

Joulun suurin lahja on se, että Jumala suostui syntymään ihmiseksi, kestämään vihan ja epäluulot, kuolemaan ja voittamaan pahan ja kuoleman vallan. Joulun ihme on se, että Jeesus antoi itsensä, jotta meidän ei itse tarvitse ansaita Jumalan armoa ja rakkautta. Kuolemaakin suurempaa rakkautta ja valoa, joka ei koskaan lopu ja jota meitä kutsutaan heijastamaan myös ympärillemme.

Siunattua ja valoisaa Vapahtajan syntymäjuhlaa kaikille!

Keski-Lahden seurakunnan kappalainen

Katikeesia Hertsi

Jaa artikkeli