Hyvä paimen

Sinuakin varten on oma suojelusenkeli, kirjoittaa Kati Saukkonen

Mtä ajatuksia ja kokemuksia sinulla on enkeleistä? Oletko koskaan tarkemmin ajatellut, mitä Raamatussa heistä kirjoitetaan? Tanskalaisessa lastensairaalassa toimiva Angus-klovni kertoi uskovansa enkeleihin, koska niiden hahmo on erityisesti suojaava ja hoitava. Näin varmaan moni meistä ajattelee enkeleistä. Lapsenuskolla haluamme pitää suojelusenkelin lähellämme. Moni kertoo pyytävänsä enkeleiden turvasta apua arjen tilanteisiinkin.

Raamatun mukaan enkelit ovat Jumalan luomia henkiolentoja, taivaallista sotajoukkoa, joka toteuttaa Jumalan tahtoa. He ovat Jumalan sanansaattajia ja väkeviä viestintuojia, joiden kirkkaus on lähtöisin Jumalasta. Lisäksi lohduttajia ja vahvistajia enkelit ovat: Getsemanessa Jeesustakin lohdutti enkeli. Raamatussa kerrotaan myös hämmentävistä ja jopa hiukan pelottavista enkelikokemuksista. Enkelit eivät siten pelkisty kiiltokuviksi, vaan heissä on voimaa, jota tarvitaan taisteluissa pimeyden joukkoja vastaan.

Käsitys suojelusenkeleistä perustuu vahvasti Raamattuun. Tunnetuin kohta on Jeesuksen sana Matteuksen evankeliumissa: ”Katsokaa, ettette halveksisi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.” Erityisesti jokaisella lapsella on siis oma suojelusenkelinsä. Elämän poluilla tarvitaan lapsesta asti enkelien suojaa. Enkelit tuovat vahvaa viestiä Jumalan huolenpidosta, ja että hyvä voittaa lopulta.

Suojelusenkelitaulusta monella voi olla sama muisto kuin minulla. Kuvassa kulkee kaksi pientä lasta ukkosilmassa rikkinäisen sillan yli. Hymyilevä, hohtava enkeli suojelee lapsia. Kuva tuntui aikanaan vanhanaikaiselta, värimaailma synkän samealta. Silti kuvasta välittyi turvallista perusluottamusta siitä, että kaikki päättyy hyvin. Käsityksemme enkeleistä voivat muuttua, mutta tuon enkelitaulun kuvan viestiin saa elämän varrella turvata.

Tulevana sunnuntaina vietetään Mikkelinpäivää, josta on tullut kaikkien enkelien päivä. Se on saanut nimensä pahaa vastaan voimallisesti taistelleesta arkkienkeli Mikaelista. Usein päivää juhlistetaan perhemessuilla. Silloin messuissa kaikuu Jumalan lupaus siitä, kuinka enkeli kulkee edellä, suojaa matkaa ja vie kerran Taivaan kotiin. Sinuakin varten on oma suojelusenkeli, Jumalan rakkaus ja huolenpito!

Kirjoittaja on Launeen seurakunnan pastori.

Kati Saukkonen

Jaa artikkeli