Hyvä paimen

”Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii”

Rippikouluun on saapunut vieras. Oppitunnin aiheena on lähetystyö. Erilaiset esineet vieraista maista värittävät huoneen etuosaa. Yksi nuorista puetaan pakistanilaiseen koulupukuun. Luokan perällä, kenenkään huomaamatta, tapahtuu kuitenkin jotain muuta. Pieni hintelä poika saa osakseen itseään paljon suuremman pojan potkuja jalkaansa. Aika kuluu ja potkut jatkuvat. Vihdoin tunnin pitäjä huomaa tilanteen ja puuttuu potkimiseen. Hän saa kuulla ison pojan sanat: ”Eihän tuolla ole mitään väliä.”

Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys. Välinpitämättömyys on pelkkä sana siihen asti, kunnes siitä tulee henkilökohtainen kokemus. Kun laupiaan samarialaisen kertomuksessa löydänkin itseni pientareella makaavan ryöstetyn nahoista. Toiset kulkevat ohi, en tule nähdyksi, en autetuksi.

”Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii”, laulaa Pave Maijanen. Sama haaste löytyy paitsi Raamatusta, myös monista muista pyhistä kirjoituksista. ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille.” Siis, että aina ja kaikissa tilanteissa yrittäisin kohdella toista ystävällisesti ja kunnioittaen, rinnalla kulkien. Ja aina ennen kuin toimin, käytän hetken sen miettimiseen, minkälaista kohtelua itse vastaavassa tilanteessa toivoisin. Jeesuksen ohjetta kutsutaan Kultaiseksi säännöksi. Kulta on arvokasta, koska se on harvinaista. Toisen asemaan asettuminen ja sen mukaan toimiminen on yllättävän vaikeaa. Helpompi on vastata loukkaukseen loukkauksella ja antaa samalla mitalla takaisin. Mutta jos toinen mittaakin erilaisella mitalla ja saan enemmän kuin olen ansainnutkaan, tuntuu lähes taivaalliselta. Sitähän armo on: saa enemmän kuin ansaitsee.

Äiti Teresalla on ajatelma: ”Hiljaisuuden hedelmä on rukous, rukouksen hedelmä on usko, uskon hedelmä on rakkaus, rakkauden hedelmä on palvelu.” Lähimmäisen huomaaminen vaatii hiljaisuutta, sitä että on aikaa katsella ympärilleen. Näistä huomioista syntyy rukous, tarve viedä asioita Jumalan eteen. Rukous on jo uskoa. Uskosta syntyy rakkaus. Rakkaus näkyy tekoina toisten ihmisten ja luomakunnan hyväksi.

Hyvää lähimmäisen päivää!

Kirjoittaja on Heinolan seurakunnan pappi.

Pia Särkelä

Jaa artikkeli