Hyvä paimen

Salatun Jumalan hoidossa

Jos ilo pääsee pulppuamaan sisältämme, se luo hyvää mieltä ja houkuttelee toisenkin kasvoille hymyä. Ilon aiheita etsiessämme tavoittelemme usein jotain suurta. Pysähtyessämme kuitenkin miettimään asiaa tarkemmin, huomaamme, että ilon aiheet löytyvät varsin läheltä; niistä monista arjen pienistä ihmeistä, joita tapahtuu kaikkialla.

Kesä koskettaa kaikkia. Jumalan armon valo lankeaa kaikille ja kaikenlaisille luoduille. Se ei valikoi. Se vain kutsuu yhteyteensä. Luomakunnan selkeä kieli puhuttelee arkaakin sydäntä. Kesän hehkuvat värit kertovat meille Jumalan armosta, rakkaudesta ja huolenpidosta. Kesä tarjoaa ruumiillisen, henkisen ja hengellisen virkistäytymisen keitaita. Metsän syli, kukkaniitty ja vapaat vedet ovat avaria hiljaisen rukouksen paikkoja. Luonnon jatkuva liturgia palvelee ja hoitaa meitä hiljalleen, kuin huomaamatta. Se luo iloa ja kiitollisuutta Luojan hoidossa. Keskeneräinen, kulunut tai loppuun käytetty kelpaavat.

Kolminaisuuden päivänä me keskeneräiset ja särkyneet ihmettelemme salattua Jumalaa. Raamatun tekstit puhuvat Jumalan salatusta olemuksesta, joka ylittää kaiken ymmärryksen. Yksi Jumala on ilmoittanut meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Tätä tarkoittaa Pyhä kolminaisuus. Ihmiselle sen käsittäminen on mahdotonta, mutta usko ei käsittele tätä tiedollisesti eritellen vaan ihmetellen.

Anna sydämesi puhua. Mitkä asiat ovat nyt läsnä elämässäni? Mikä minussa kasvaa? Kysy Jumalalta: minkä haluat puhkeavan kukkaan minussa? Mitä uutta avaat elämässäni nyt? Kuuntele rauhassa. Kysy myös itseltäsi, miten voit auttaa toista ihmistä kasvuun. Kenet Luoja on antanut elämääsi, jotta näkisit hänet ja toisit hänelle uuden elämän toivoa?

Kesän herkkyys ja voima kutsuvat meitä tarkastelemaan myös elintapojamme, jotka uhkaavat luomakunnan moninaisuutta. Ongelman tiedostaminen ohjaa meitä korjaamaan asenteitamme ja tapojamme. Se ohjaa kohtuullisuuteen, pienentämään jätevuoria ja puhdistamaan saastunutta.

Väinö Havas kirjoitti tekstin Toivo Kuulan säveltämään koskettavaan virteen 574:

”Oi kaunis synnyinmaamme maat, metsät, järvet sen.”

Anja Saraja

Jaa artikkeli