Hyvä paimen

Ei pelkkää posmotusta

Eräs psykiatri ja psykoterapeutti sanoi, että rukoileminen on puhetta siitä, millaisena haluaisi tulevaisuuden toteutuvan. Katekismuksen mukaan rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Ajattelen, ettei tuo psykiatrin määrittely ole ristiriidassa katekismuksen kanssa.

On nimittäin niinkin, että kun rukoilen jonkin asian puolesta, ajattelen sitä samalla. Ja kun ajattelen jotain paljon, alan kuin huomaamattani toimimaan sen asian puolesta. Jo yhden ihmisen toiminta saa paljon aikaiseksi. Mutta kaikki se toiminta lähti rukouksesta. Näin viisaasti Jumala on meidät luonut.

Ajattelen kuitenkin, että rukous on enemmän kuin pelkästään toivepuhetta. Rukous on yhteyden etsimistä Jumalan kanssa, oman ja ympäristön kokemuksen näkyväksi ja kuultavaksi tekemistä.

Meillä ihmisillä on jo syntymästä lähtien perustavaa laatua oleva tarve tulla nähdyksi ja kokea yhteyttä. Ajattelen, että Jumala on jättänyt meihin tuon kaipauksen – kaipauksen päästä yhteyteen Jumalan kanssa.

Tapoja hakea yhteyttä ja tapoja rukoilla on monia. Joskus ollessani iloinen ja kiitollinen rukous saa parhaiten tilan kiitosvirtenä tai ylistyslauluna, toisinaan kun olen väsynyt eivätkä voimat riitä edes hiljaiseen rukoukseen, on huokaus Jumalan puoleen jo tarpeeksi.

Jeesus itse opetti rukoilemaan Isä meidän -rukouksen sanoin. Isä meidän -rukous sisältää kaiken oleellisen; ylistyksen Jumalalle, rukouksen arjen huolien puolesta, katumuksen tehdystä väärästä ja pyynnön pitää meidät lähellä Jumalaa ja oikealla tiellä. Toisinaan Isä meidän -rukousta on vaikea lausua, joskus sen posmottaa läpi ilman että edes ajattelee mitä sanoo, mutta joka kerta se kuitenkin kääntää ajatuksia Jumalaa kohden.

Vaikka Jumala ei aina vastaa rukouksiin siten kuin olemme toivoneet ja rukoilleet, Jumala ei hylkää. Jälkikäteen saa nähdä, miten pimeän keskeltä on löytynyt reitti valoon, epätoivo on muuttunut toivoksi, suljettujen ovien takaa on vihdoin löytynyt raollaan oleva ikkuna. Loppumaton erämaan keskellä on löytynyt keidas.

”Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jer 29:11

Hanna Suominen

Jaa artikkeli