Hyvä paimen

Koti-ikävä

”Älköön sydämenne olko levoton”, sanoi Jeesus. ”Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun isäni kodissa on monta huonetta.”

Ikävä on inspiroinut monia taiteilijoita kautta aikojen. Voimme samaistua vaikkapa moniin kansanlauluihin, runoihin ja virsiin, jotka kertovat kaipuusta jonnekin tai jonkun luo. Ikävästä kai Jeesuskin oikeastaan puhui, kun hän puhui sydämen levottomuudesta. Ja levottomiahan me taidamme olla, tämän ajan ihmiset, pienet ja isot.

Ikävöidä voi monia asioita: kotia ja synnyinseutua, omia rakkaitaan; niitä jotka elävät ja niitä jotka ovat jo tästä ajasta lähteneet, parempaa elämää, kaukomaita, taivaan kotiakin. Ikävä on varmasti jokaiselle tuttu vieras. Pohjimmiltaan ikävä kertoo aina rakkaudesta. Ei sellaista paikkaa, asiaa tai ihmistä ikävöi, joka on merkitykseltään vähäinen.

Levottomuutemme kertoo varmaankin siitä, että emme oikein osaa tähän hetkeen ja elämäämme asettua. Aina on jotain, minkä toivoisimme olevan toisin, jotain, jota kohti pyrimme. Tai olemme menettäneet jotain niin tärkeää, että toivoisimme voivamme palata menneeseen. Jeesus kuitenkin kehottaa elämään vähemmän levottomasti ja uskomaan häneen.

Usko Jumalaan asettaa meidät tähän hetkeen. Yhteys Jumalaan on mahdollinen tässä ja nyt. Kun pysähdymme elämämme levottomuudessa, voimme huomata, miten Hän on ja vaikuttaa maailmassa ja meidänkin pienessä elämässämme. Rukouksessa voimme kokea syvää ja rauhoittavaa yhteyttä ikuiseen Jumalaamme.

Pohjimmiltamme taidamme silti olla koti-ikäväisiä koko elämämme ajan. Luotu kaipaa Luojansa yhteyteen. Jumalan tai taivaan kodin ikävässä on paljon hyvää: se osoittaa meille, että elämä ilman Jumalaa on aina vaillinaista. Jumalan kansan koti-ikävä saa vastauksensa kerran, kun pääsemme asettumaan taloksi Isämme kodin moniin huoneisiin. Meidän osamme on odottaa ja toivoa, vähän ikävöidäkin.

Kirkkoisä Augustinus sanoi: ”Sinä olet luonut meidät itsellesi ja sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon sinussa.”

Kirjoittaja on Hollolan seurakunnan pappi.

Satu Alander

Jaa artikkeli