Antti
Lahtinen

Hyvä paimen

Pyhien yhteys

Vietämme tässä viikonvaihteessa pyhäinpäivää. Askeleemme suuntautuvat kohti kirkkoa tai kappelia ja sen ympärillä sijaitsevaa hautausmaata. Tahdomme muistaa edesmenneitä läheisiämme viemällä kynttilät heidän haudalleen. Ehkä omaisen kuolemasta on jo kulunut vuosia – tai hänen poismenonsa on tapahtunut aivan lähimenneisyydessä. Eroikävä kuitenkin tuntuu vahvalta. Niin paljon jäi sanomatta ja kysymättä.

Kirkkokäsikirjan mukaan ”pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä. Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä”.

Pyhäinpäivän jääminen pelkäksi poisnukkuneiden rakkaiden muistojuhlaksi kadottaisi meiltä jotain hyvin tärkeää. Päivän tekstissä Matt. 5: 1 – 12 Jeesus opettaa tulevasta ja läsnä olevasta Jumalan valtakunnasta, jossa kerran taistelujen jälkeen iloitaan. Tämä valtakunta on Jeesuksen Vuorisaarnan tähtäyspiste. Sinne johtavalle tielle Hän kutsuu meitä, jotka vielä olemme matkalla. Vasta perillä saamme lopullisen lohdutuksen matkan murheista ja armahduksen.

Matkaa tehdessämme meillä on saatujen lupauksien lisäksi myös tehtävä. Jeesus kutsuu työhön ja taisteluun sanomansa kertomiseksi. Tässä tehtävässä meidän tulee seurata Sanaa, ajanmerkkejä ja rukoilla Jumalan johdatusta.

Pyhä Jumala, auta meitä vielä matkalla olevia, jotta pääsisimme kerran perille emmekä uupuisi kesken matkaamme. Auta erityisesti niitä, jotka kärsivät kristityn nimen tähden. Rukoilemme surevien puolesta. Auta yksinäisiä ja ahdistuneita. Anna rauha rauhattomille, toivo epätoivoisille, turvallinen mieli pelkääville. Kyynelten maasta kohotamme katseemme Sinuun, Vapahtajamme Jeesus Kristus.

kirkkoherra 29 Hollolan seurakunta

Jaa artikkeli