Hyvä paimen

Minä uskon – auta minua epäuskossani!

Markuksen evankeliumissa (Mk. 9:17-29) kerrotaan miehestä, joka pyysi sairaalle pojalleen rohkeasti apua Jeesukselta. Mielessään hän kuitenkin epäili Jeesuksen mahdollisuuksia auttaa. Silloin Jeesus sanoi miehelle: ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo”. Jeesuksen sanat menivät ihon alle ja miehen oli kerrottava jotain omasta uskostaan. Niinpä mies parkaisi Jeesukselle uskontunnustuksensa: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!” Näin yksinkertaisella tavalla mies tunnusti uskovansa Jeesukseen. Mutta samalla hän myönsi epäuskonsa. Kuinka rohkeaa tunnustaa muiden kuullen epäuskonsa! Mutta ainoastaan silloin kun tunnistaa oman epäuskonsa, voi iloisesti myöntää, että usko Kristukseen on Jumalan lahja. Mikä hieno yksityiskohta tässä tuleekaan esiin. Kertomus päättyy siihen, että poika tuli terveeksi.

Usko on pohjimmiltaan sitä, että ihminen on avoin Jumalan toiminnalle. Meillä ei ole itsessämme voimaa uskoa Jumalaan ja sen vuoksi Jeesus kehottaa meitä rukoilemaan. Rukous on avoimuutta Jumala puhuttelulle ja se kääntää katseemme omasta itsestämme kohti Jumalaa. Rukous ei ole mikään menetelmä, jolla voisi voittaa oman voimattomuutensa, vaan se on pohjimmiltaan sydämen nöyrää puhetta Jumalan kanssa. Rukous on uskon kieli jossa voi tunnustaa myös kaiken epävarmuutensa.

Evankeliumeissa uskolla ei tarkoiteta hyviä tekoja – ikään kuin suorituksia, joilla saisimme kiinnitettyä Jumalan huomion. Eikä epäusko puolestaan tarkoita pahoja tekoja. Molemmat ovat enemminkin mahdollisuuksia elää suhteessa Jumalaan. Nykyisin usko käsitetään usein hyvin kapea-alaisesti tarkoittamaan ainoastaan opillisten kokoelmien totena pitämisenä. Kyse on kuitenkin paljon enemmästä. Se on luottamusta Jumalaan, häneen joka yksin voi meitä auttaa kaikissa elämämme tilanteissa. On varottava tekemästä uskosta suorittamista, päähän pänttäämistä ja pykälistä kiinni pitämistä. Silloin epäusko valtaa ja lamaannuttaa meidät ja tekee armon tyhjäksi.

Kun elämässä on hetkiä, jolloin epäusko kalvaa, muista että Jeesus kuulee myös meitä. Kun huudamme; auta minua epäuskossani, siihen liittyy Raamatussa lupaus: ”Jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu” (Room. 10:13).

↔kirkkoherra 29 ↔Nastolan seurakunta

Jaa artikkeli