Hyvä paimen

Armoa!

Suomessa presidentti voi armahtaa tuomitun rikollisen. Varmasti presidentti käy mielessään läpi joukon asioita, joiden pohjalta hän päätyy ratkaisuunsa. Ehkä hän punnitsee sellaisia asioita kuin miten pitkään tämä tuomittu on jo suorittanut tuomiotaan, osoittaako hän katumusta, minkälaiset ovat edellytykset hänen paluuseensa yhteiskuntaan ja tavalliseen arkeen, keneltä ja millaiset puoltavat lausunnot tuomittu on saanut.

Pitääkö armahdus siis kuitenkin ansaita, kuuluuko siihen maksun suorittaminen, tietyt ehdot?

Uudessa Testamentissa Jeesus opetti lain noudattamisesta toisin kuin aikansa uskonnolliset lainoppineet, lakimiehet. Hän kunnioitti lakia, mutta osoitti heille –ja myös meille, ettei kukaan onnistu elämään rikkomatta elämän kultaista sääntöä. Sehän on liiankin tuttua; sanon ja teen sellaisia asioita toisille, joita en ikinä toivoisi tulevan omalle kohdalleni, tai jätän tekemättä hyviä asioita. Jeesus itseasiassa nosti riman vieläkin korkeammalle ja sanoi, että pelkkä väärien ajatusten ajatteleminenkin on jo syntiä ja lain rikkomista.

Mutta ehkä Jeesuksen pointti olikin juuri tämä: yhdellekään ihmiselle ei ole mahdollista elää sellaista hyvää elämää, etteikö hän tarvitsisi anteeksiantoa ja armahdusta vääristä teoistaan ja valinnoistaan. Jatkuvasti. Samalla Jeesus kuitenkin vakuuttaa, että hän on jo täyttänyt kaikki meidän armahduksemme ehdot puolestamme. Hän on laatinut täydellisen puhtaan puoltavan lausunnon puolestamme. Saat konkreettisesti ottaa sen vastaan omalle kohdallesi ehtoollisella, aina.

Mutta millaista on elää omien epäonnistumisten kanssa armahduksesta toiseen? Ikään kuin jännitteessä armahduksen ja uuden epäonnistumisen välissä. Tai painaako mieltäsi jokin asia, joka on niin suuri tai syvällä piilossa mielen pohjalla, ettet voi sitä myöntää edes itsellesi, saati Jumalalle? Tai jäytääkö mieltäsi vääryys, jota et voi antaa anteeksi? - Jumala ei tarkoittanut, että eläisimme yksin ilman häntä, että pärjäisimme yksin ilman häntä ponnisteluissamme sopusointuun ja onnistumisiin elämässämme. Hän haluaa meidät lähelleen, armonsa ulottuville; armo on enemmän kuin armahdus. Armo on aktiivista ja jatkuvaa, ja se hoitaa ja uudistaa. Luota Jumalan rakkauteen ja kerro hänelle huolesi ja ilosi, se on Jumalan lähellä olemista. Se on armahdettuna elämistä Jumalan kanssa, hänen rakkauteensa – armoonsa – luottaen, tässä ja nyt. Armo riittää.

Pastori

Kasvatuksen ja perheasioiden johtaja

Jaa artikkeli