Hyvä paimen

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa

Äskettäin saimme viettää Vapahtajamme syntymäjuhlaa, joulua. Loppiainenkin on jo takana. Joulun ja loppiaisen sanoma vei meidät olkivuoteen äärelle, pienen Jeesus– lapsen seimen äärelle. Joulun lapsessa Idän tietäjät näkivät Vapahtajansa (Matt.2:1). Tuleva sunnuntai 14.1 on jo toinen sunnuntai loppiaisesta. Pyhäpäivän Raamatun tekstit johdattelevat Jeesuksen julkisen toiminnan alkuun.

Sunnuntain evankeliumiteksti (Luuk.4:16-21) kertoo Jeesuksen pitämästä puheesta synagogassa. Nasaretin synagogassa pidetystä Jeesuksen puheen sisällöstä ei Raamatussa kovin paljon kerrota. Sen me kuitenkin tiedämme, että monet suuttuivat Jeesuksen puheeseen. “Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” Raamattu kertoo, että ihmiset olivat raivon vallassa ja ajoivat Jeesuksen ulos kaupungista yrittäen jopa surmata hänet.

Jeesus ilmaisi kotikylänsä asukkaille olevansa kauan odotettu Messias, Pelastaja, rauhan- ja armon tuoja. Hyvä sanoma - evankeliumi ei kuitenkaan kelvannut. Sanoma Herran riemuvuodesta ei kelvannut (3.Moos.25). Jumalan Pojan tarjous oli kotikylän Nasaretin asukkaille liikaa ollakseen kauan odotetun lupauksen täyttymys.

Ensi sunnuntain vaihtoehtoisen evankeliumitekstin mukaan Jeesus julisti Jumalan evankeliumia: ”Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!” (Matt.1:14-15). Ylösnousseen Jeesuksen käskyn mukaisesti kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista (Luuk.24:47).

Jumalan valtakunnan evankeliumissa syntinen ihminen vapautetaan Pyhän Hengen sanassa Kristuksen ansion tähden hänen nimessään ja sovintoveressään. Evankeliumi on Jumalan voima ja tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat. (Room.1:16).

Jeesus Kristus, Herramme.

Maan päällä ollessasi sinä ilmaisit

monin tavoin kirkkautesi.

Elämän arjessa

meiltä hämärtyy usein se,

että sinä elät ja teet työtäsi meidän maailmassa.

Ravistele meidät hereille Henkesi avulla

ja vahvista uskoamme rakkautesi voimaan.

Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset

Isän ja Pyhän Hengen kanssa

aina ja ikuisesti.

Hollolan seurakuntapastori

Jaa artikkeli