Hyvä paimen

Joulun etkot

Adventti on odottamisen aikaa. Ensi sunnuntaina sytytämme jo toisen adventtikynttilän. Yksi siivoaa, toinen pakertaa työruuhkassa, kolmas miettii lahjoja. Neljäs nauttii joulukuun hämärästä rauhasta ja antaa joulun lipua hiljalleen lähemmäs.

Juhlan jälkeen on usein tarjolla jatkot, mutta me suomalaiset, aattojuhlinnan asiantuntijat, olemme lanseeranneet myös käsitteen ”etkot” kuvaamaan juhlan aloittamista jo vähän ennen juhlatapahtumaa. Pikkujoulut, Kauneimmat joululaulut ja puurojuhlat vievät kohti suurta juhlaa. Joskus tuntuu siltä, että joulun odottamisesta on tullut yhtä tärkeää kuin joulu itse. Joulun jo marraskuussa alkavat etkot tuntuvat pidentyvän vuosi vuodelta.

Mikä tekee joulun odottamisesta niin palkitsevaa? Joulujuhla toivotaan olevan täyttymys, johon valmistautuminen on tärkeää. Onko joulu sitä parempi ja mieliinpainuvampi, mitä kauemmin sitä valmistellaan? Kasvavatko myös omat odotuksemme joulun ”onnistumisesta” pitkän etkokauden myötä?

Toisen adventin evankeliumi liittyy osaltaan etko-ajatteluun. ”Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee, hän vastasi: ”Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: ’Se on täällä’, tai: ’Se on tuolla.’ Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.” (Luuk. 17:20-22).

Jeesus ymmärsi odottamiseen liittyvän myönteisen energian. Joulua odotamme joka vuosi; sitä, että Jeesuksen syntymässä Jumalan valtakunta syntyy keskellemme seimen lapsen hahmossa. Jumalan valtakunnan lopullista toteutumista odotamme edelleen.

Valmistellessamme joulua muistutamme samalla itseämme siitä, miten koteihimme mahdollistuu kauneimmillaan se rakkauden valtakunta, joka tänään on meille mahdollinen ja jota rakennamme yhdessä. Ehkä joulun, kuten Jumalan valtakunnankin etkot ovat meille tärkeitä siksi, että voimme niitä valmistellessamme kurkistaa myös omaan sisimpäämme valmistaen hiljaista tietä rakkauden ja armon valtakuntaan.

”Joulu tulee, hiipii hiljaa arkeen, tuo sieluun rauhan, toivon vapauden. Joulu tulee, hiipii hiljaa arkeen, tuo juhlamielen, kanssa kiitoksen” (Kauneimmat joululaulut 2017, Säv. ja san. Pyry Survo)

seurakuntapastori 29 Salpausselän 29 seurakunta

Jaa artikkeli