Hyvä paimen

Herran adventti

Sana adventti ei oikein ole mitään kieltä. Se on lainasana, jonka merkitys ei avaudu ilman alkukieltä. Adventus on latinaa ja merkitsee tulemista saapumista. Adventus Domini, Herran tuleminen, on adventin viesti meille. Herra Jeesus tulee kansansa keskelle. Siksi kiitämme häntä ja huudamme häntä avuksi: ”Hoosianna!”

Adventtina me alamme valmistautua jouluun. Kaivamme varastoista adventtikyntteliköt ja monet koristeet, alamme tehdä joulun syömisiä, hankimme muistamisia ja kortteja. Muistammeko siinä kaikessa, että valmistaudumme ottamaan vastaan joulun sanoman ja joulun lapsen?  Jumala tulee kansansa keskelle Jeesus-lapsessa. Jumala on antanut meille poikansa, meidän veljeksemme. Koska hän on ottanut ihmisen osan, hän tuntee ja tietää meidät.

Toiseksi adventtina muistamme sitä, että Jeesus on tullut lupausten täyttäjänä kansansa keskelle, aivan niin kuin hän kerran ratsasti Jerusalemiin. Näin lupaukset täyttyvät, kun hän saapuu. Lupaus syntien anteeksisaamisesta, lupaus iankaikkisesta elämästä, lupaus Jumalan läsnäolosta elämässämme toteutuvat Jeesuksessa. Hän on tullut meitä varten tehdäkseen rauhan Jumalan ja meidän välillemme. Muista, sinulle on tullut Vapahtaja!

Edelleen Herran tuleminen on totta seurakunnassa. Niin sanassaan kuin kasteessa ja ehtoollisessa Kristus tulee luoksemme. Hän antaa meille itsensä. Me saamme ottaa hänet itsensä vastaan kuullessamme Jumalan sanaa. Ja ehtoollisen leivässä ja viinissä hän antaa ruumiinsa ja verensä puolestamme.  Ja mekin puolestamme saamme antaa hänelle itsemme. Kristus antaa meille, rauhansa, ilonsa, pyhyytensä, elämänsä. Ja me annamme hänelle sen, mitä meillä on: huolemme ja pahuutemme, kiitoksemme ja suunnitelmamme, kaiken. Siitä uskossa on kysymys.  Miten onnellinen vaihtokauppa, kun Kristus saa tulla luoksemme ja elämäämme!

Adventti muistuttaa myös siitä, että kerran Kristus tulee kaikkeuden Herrana. Silloin toteutuu täydesti Jumalan hyvä tahto maailman ja minun elämässäni. Siksi tuokin päivä on odottamisen arvoinen. Saamme odottaa luottavasti, että Kristus tulee. Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin.

Heikki Pelkonen

kirkkoherra, Launeen srk

Tiina Rintala-Siira
tiina.rintala-siira@evl.fi

Jaa artikkeli