Sysmän ja Hartolan välillä oli Suomi–Ruotsi-taistelua, mutta yhdistyminen oli paras vaihtoehto, kirjoittaa Eija Nurminen-Virolainen

Sysmän ja Hartolan seurakunnat ovat olleet naapureita ja Sysmä ja Hartola on koettu kuntapareiksi. Kuntien välillä on ollut Ruotsi–Suomi-taistelumeininkiä, mutta tästä perinteestä on osattu luopua. Historiallista taustaa vasten Sysmässä ja Hartolassa palattiin seurakuntien yhdistymisessä juurilleen. Monen vuoden suunnittelun, pohdinnan ja viimein päätöksen tuloksena Sysmän ja Hartolan seurakunnat yhdistyivät yhdeksi Tainionvirran seurakunnaksi vuoden 2019 alusta. Jos joku väittää, että synnytys on kivuton, niin tässä tapauksessa se sitä isossa kuvassa olikin. Tahtotila löytyi.

Itselleni seurakuntien yhteisen kirkkoherran viran perustaminen oli selviö. Myös seurakuntien yhdistyminen oli paras vaihtoehto muuttuvassa kentässä, kun molemmat kärsivät vähenevästä jäsenmäärästä kuntien tavoin. Tällöin myös toimintaa pitää suhteuttaa ja hakea uusia toimintatapoja ja erityisesti tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Kunnat ovat olleet tärkeä yhteistyökumppani aina, samoin kolmannen sektorin toimijat. Vapaaehtoistyön merkitys tullee korostumaan jatkossa, sillä vähenevät resurssit eivät mahdollista kaikkea perinteistä toimintaa entisessä laajuudessa.

Kuherruskuukausi on vielä menossa, mutta olen optimistinen. Talous tulee olemaan tuoreen seurakunnan haasteista suurin, sillä verotulojen vähenemisen lisäksi Sysmän kirkko kaipaa ehdottomasti lämmitysjärjestelmän uusimista. Remontointi on vaikea rasti, mutta tahtotilana on, että kirkko pyritään säilyttämään ja sen etenevää tuhoutumista hidastamaan. Vuosia sitten sain kutsun lähteä seurakuntavaaliehdokkaaksi. En tullut valituksi ensimmäisellä kerralla, vaan jäin varalle. Mutta ei hätää, minut ”palkittiin” kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan tittelillä. Tätä pestiä seurasi yksi kausi Sysmän seurakunnan kirkkovaltuustossa ja edelleen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Vuoden 2018 vaaleissa minut valittiin uuteen valtuustoon edelleen. En koe itseäni kirkkoväärtinä perinteisesti, mutta haluan osaltani edistää sitä, että seurakunnan tarjoamat palvelut olisivat lähellä seurakuntalaista.

Me kaikki tarvitsemme seurakuntaa.

Eija Nurminen-Virolainen

Kirjoittaja on sysmäläinen toimittaja ja Tainionvirran kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja.

Jaa artikkeli