84-vuotiaalla Maijalla on "personal trainer" – liikuntaystävän kanssa jumpataan joka viikko

"Tasapainoharjoitukset, lihaskunnon ylläpito, koordinaation treenaaminen ja venyttely ovat kaikki tärkeitä ikäihmiselle", sanoo fysioterapeuttina työuransa tehnyt liikuntaystävä Sinikka Sinko. Juuri 84 vuotta täyttänyt Maija Jaakonaho nauttii liikuntaystävän jumpatuokioista - ja seurasta. Kuva: Tuulia Halttunen

Maija Jaakonaho ja Sinikka Sinko ovat olleet liikuntaystäviä yli puolitoista vuotta. He tapaavat Maija Jaakonahon luona, kahvittelevat ja kuntoilevat. Tosin ihan aluksi vaihdetaan kuulumiset.

– Juorut pittää ensin kuulla! Laitetaan politiikka ja maailma järjestykseen, Jaakonaho nauraa.

Maija Jaakonaho sai kuulla liikuntaystävätoiminnasta diakoniatyöntekijältä, joka kävi häntä tapaamassa. Sinikka Sinko oli käynyt vapaaehtoistyön kurssin ja etsi sopivaa ikäihmistä läheltä omaa asuinaluettaan. Naiset kohtasivat ja kertovat tulleensa juttuun heti ensi tapaamisesta alkaen. Molemmat ovat kotoisin Pohjanmaalta, ja heitä yhdistää samanlainen huumorintaju.

– Kun olin paljon yksin, tytär kysyi, että luuletko että pärjäät. Sanoin että sittenpähän näät kun seuraavan kerran tuut, jos täällä raato makkaa niin en ole pärjännyt, Jaakonaho vitsailee.

Olen aina tykännyt kuunnella ikäihmisten tarinoita. Siinä voi yrittää itsekin pistää jotain korvan taakse. Sinikka Sinko

Jaakonahon ja tämän tyttären välit ovat todellisuudessa oikein läheiset. Jaakonaho jäi leskeksi noin kuusi vuotta sitten, ja hän asuu nykyään tyttärensä luona. Tyttärellä on kuitenkin omat menonsa sekä puoliso toisella paikkakunnalla, ja arkena Jaakonaho on paljon yksin.

Yksinäinen hän ei koe olevansa. Siitä kiitos kuuluu liikuntaystävälle.

Liikunnan merkitys kasvaa iän myötä

Liikunta on Sinikka Singolle elämäntapa. Hän teki työuransa fysioterapeuttina Espoossa, mutta muutti heti eläkkeelle päästyään Lahteen siskon houkuttelemana.

– Heti ajattelin, että johonkin vapaaehtoistyöhön lähden. Olen aina tykännyt jutella ikäihmisten kanssa ja kuunnella heidän tarinoitaan. Siinä voi yrittää itsekin pistää jotain korvan taakse, Sinko kuvaa.

Sinko on ollut liikuntaystävätoiminnassa mukana noin viisi vuotta. Hän on vapaaehtoisena myös Marian kammarissa. Siellä hän päivystää Leijona-puhelimessa, joka tarjoaa pientä korjausapua ikäihmisille.

Arkeen kuuluu vapaaehtoistyön lisäksi säännöllinen kuntoilu liikuntaklubissa. Sinko myös kulkee kaikki matkat joko pyörällä tai kävellen.

Liikunnan merkitys on suuri etenkin iän karttuessa, Sinko tietää.

– Tasapainoharjoitukset, lihaskunnon ylläpito, koordinaation treenaaminen ja venyttely ovat kaikki tärkeitä ikäihmiselle. Niillä tähdätään siihen, että pystyy toimimaan ja asumaan kotona mahdollisimman pitkään, Sinko sanoo.

Hän vetää mielellään jumppahetkiä liikuntaystävälleen.

– Maija haastaa minut siinä, hän pitää niin hyvin kunnostansa huolta. Olen monta kertaa joutunut keksimään vaikeampia liikkeitä, Sinko kertoo.

Maija Jaakonaho kertookin olleensa aina kova liikkumaan. Vaikka kulkeminen on nyt hieman hankalampaa rollaattorin kanssa, hän polkee edelleen joka päivä tunnin polkulaitetta ja jumppaa kepin kanssa iltaisin.

Myös ruoanlaitto, siivoaminen ja muut kotityöt sujuvat leikiten. Tyttäreltä Jaakonaho oli tosin saanut palautetta, kun tämä oli pessyt ja viikannut hänenkin vaatteensa.

– Tytär sanoi, että menee elämä liian helpoksi. Sanoin, että anna minun tehhä että järki pyssyy päässä, Jaakonaho nauraa.

Liikuntaystävätoimintaa suosittelevat lämpimästi sekä Sinko että Jaakonaho.

– Siitä tulee niin hyvä mieli, naiset sanovat.

Liikuntaystävä tuo iloa ikäihmiselle

Liikuntaystävä on vapaaehtoinen, joka vie ikäihmisen liikkumaan. Liikunta voi olla esimerkiksi ulkoilua tai jumppaa, ikäihmisen jaksamisen mukaan.

Tehtävään menee aikaa noin tunti viikossa.

Tehtävä tarjoaa myös mukavat mahdollisuudet omaan ulkoiluun. Liikuntaystävät hoitavat lisäksi omaa kuntoaan ja hyvinvointiaan ohjatussa kuntosaliryhmässä.

Liikuntaystävätoiminta on organisoitu yhteistyössä Lahden kaupungin liikuntapalveluiden sekä Lahden seurakuntayhtymän Marian Kammarin kesken.

Tehtävään järjestetään koulutus loka-marraskuussa. Koulutuksessa vahvistetaan vapaaehtoisen valmiuksia liikkua yhdessä ikäihmisen kanssa. Lisätietoja saa Mervi Rossilta, p. 044 719 1284.

Ilmoittautuminen: vapaaehtoistyo.fi/lahti

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli