Banaaninkuori katosi, muovipussi jäi – lasten metsäkerhossa tutustutaan luontoon ja opetellaan kierrätystä, katso kuvat

Ympäristökasvatuksessa opetellaan käytännön kokeilujen ja leikkien avulla huolehtimaan luonnosta.

Lastenohjaaja Mira Kähkönen esittelee Metsämörriä Oiva Strengille, Iines Kontiolle ja Helmi Kaislalle. Kuva: Tuulia Halttunen

– Hoi kolikok!

Kummaa huutoa kuuluu Metsäpellon kuusikosta, kun toistakymmentä lasta viilettää mättäillä. Yksi tähystää kannon päältä, toinen tutkii suurennuslasilla, jotkut juoksevat edestakaisin etsivän näköisinä.

– Metsämörri! Metsämörriiii!

Lapset etsivät salaperäistä metsän vartijaa, Metsämörriä. Se on jättänyt heille arvoituksen, jossain täällä lymyilee pieni peikko. Riemu on suuri, kun joku äkkää: Täällä se on! Metsämörri on täällä!

Luontosuhde on jokaisella olemassa syntyessään, mutta se näivettyy, jos sitä ei ruokita. Reija Koivu

Koko sakki rientää löytäjän luokse, ja todellakin: siinä on pieni, vihreään puettu otus. Lapset parveilevat sen ympärillä haltioituneina, sillä kaikki haluavat päästä silittämään Metsämörriä.

– Onko se oikea, ihmettelee Oiva Streng, 4, ja tapittaa tiukasti silloin tällöin liikahtelevaa Metsämörriä. Yhtäkkiä hän huudahtaa: – Siellä on sun soomet! Siellä on sun soomet!

Metsämörri istuu lastenohjaaja Mira Kähkösen sylissä. Kähkönen vetää Metsäpellon seurakuntakodilla joka viikko Metsämörri-kerhoa 4–6-vuotiaille.

– Metsämörri-kerhossa leikitään, tutkitaan ja ihmetellään ötököitä, Kähkönen sanoo.

Metsään mennään sateellakin

Suomen Ladun hallinnoima Metsämörri-toiminta on ympäristökasvatusta edistävä toimintamuoto, jota hyödynnetään eri puolilla Suomea päiväkodeissa ja kerhoissa. Metsämörri on satuhahmo, joka kutsuu lapset luontoon leikkimään, liikkumaan ja oppimaan.

– Metsämörri opettaa kunnioittamaan luontoa, kertoo Suomen Ladun luontotoiminnan suunnittelija ja Metsämörri-kouluttaja Reija Koivu.

Metsämörri-toimintaa on toteutettu Lahden seurakunnissa noin kymmenen vuoden ajan. Suomeen Metsämörri tuli Ruotsista vuonna 1992. Tällä hetkellä Suomen Ladun kouluttamia Metsämörri-ohjaajia on yli 14 000 ja vuosittain kymmenet tuhannet lapset seikkailevat Metsämörrin kanssa.

– Luontosuhde on jokaisella olemassa syntyessään, mutta se näivettyy, jos sitä ei ruokita. Lapsena opitut asiat jäävät elämään aikuisenakin. On ollut ihana huomata, kuinka jotkut nyt jo aikuiseksi kasvaneet entiset metsämörriläiset ovat jatkaneet perinnettä omien lastensa kanssa, Koivu sanoo.

Lähes kaikki Lahden seurakuntayhtymän lastenohjaajat on koulutettu Metsämörri-ohjaajiksi. Metsäpellossa noin 4–6-vuotiaat mörriläiset kokoontuvat kerran viikossa syksy-, talvi- ja kevätkaudella. Metsään mennään säällä kuin säällä.

– Sateellakin pärjätään! Lapset eivät välitä sellaisesta, lastenohjaaja Kähkönen sanoo.

Metsämörri-kerho alkaa aina samasta paikasta yhteislaululla. Sitten kävellään parijonossa alle kilometrin päähän metsään. Ideana on, että kun ympäri vuoden käydään samassa retkipaikassa, lapset oppivat tuntemaan paikan puut, kannot ja nyppylät, ja voivat seurata, miten vuodenajat vaikuttavat niihin.

– Osa lapsista on käynyt säännöllisesti ympäri vuoden. Yhdessä on mukava havainnoida, miten luonto muuttaa muotoaan, Kähkönen kertoo.

Metsässä leikitään osittain ohjatusti, mutta tilaa on vaikka omille kauppaleikeille. Mira Kähkönen on myös itse kehitellyt ryhmälle leikin, jossa viime syksynä kaivettiin kuoppa tietyn kannon viereen ja piilotettiin sinne muutama esine. Metsämörriläiset kaivavat nyt pienillä muovilapioilla kannon luota - mitä maan alta löytyy vuoden jälkeen?

Mullan seasta paljastuu nopeasti ryttyinen muovipussi ja hieman vääntynyt kissanruokapurkki. Mutta hetkinen, missä ovat banaaninkuoret?

– Mato on syönyt, lapset tietävät.

– Kyllä, ne ovat maatuneet eli niistä on tullut multaa, Kähkönen kertoo.

Muovipussille ja metallipurkille ei sen sijaan ollut tapahtunut mitään. Ne eivät kuulu luontoon, vaan kierrätykseen, Kähkönen opettaa.

Ympäristökasvatus on Kähköselle sydämen asia. Hänestä on hauskaa keksiä erilaisia luontosuhdetta vahvistavia tempauksia lasten iloksi, välillä hän tuo vaikkapa oman koiransa kerhoon. Kerhon kanssa tehdään toisinaan retkiä myös kauemmas, viimeksi Porvoon kotieläinpihalle. Siellä ihmetystä tuotti erityisesti yli 300-kiloinen jättisika.

Metsäpellossa pidetään myös koko perheen ympäristöiltoja, joissa leikitään ja annetaan tietoa esimerkiksi lajittelusta.

Monelle lapselle metsä on eksoottinen paikka

Vanhemmilta Metsämörri-toiminta on saanut hyvää palautetta. Metsäretkille tuntuu olevan tilausta, sillä älypuhelimet ja pelaaminen vievät nykyään yhä enemmän vapaa-ajasta.

– On paljon lapsia, joita ei viedä metsään. Luontoon tutustuminen ja metsässä kulkeminen on kuitenkin tärkeää lapsen kehityksen kannalta, sanoo Lahden seurakuntien varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Ristkari.

Metsässä liikkuminen kehittää lapsen motoriikkaa, vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja lisää luovuutta sekä myönteisiä tunteita toisia kohtaan.

Lapsen luontosuhteen vahvistaminen on yksi tärkeä tavoite kirkon ympäristökasvatuksessa. Henkilökohtainen suhde luontoon auttaa lasta välittämään ympäristöstä ja kasvattaa halua pitää luonnosta huolta.

– Luonto on lahja, jota meidän pitää suojella, pohtii Ristkari.

Nykyään aihe on erityisen ajankohtainen, ja ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen asettavat suuren painoarvon myös lasten ympäristökasvatukseen.

– Ilmastonmuutos voi olla lapselle turhan ahdistava aihe, mutta lasten kanssa voi puhua esimerkiksi kierrättämisen tärkeydestä, Ristkari miettii.

Ada Kirkonpelto astelee metsään toisten kerholaisten tekemästä portista. Kuva: Tuulia Halttunen
 

Oiva Strengin mielestä hauskinta metsäretkellä olivat madot. Kuva: Tuulia Halttunen

Lina Laitala ja Annina Gangsö leikkivät kauppaa kävyillä ja lehdillä. Kuva: Tuulia Halttunen

Levin Gangsö löysi metsästä aarteita. Kuva: Tuulia Halttunen
 

Lastenohjaaja Mira Kähköselle ympäristökasvatus on sydämen asia. Kuva: Tuulia Halttunen

Lina Laitala ja Oiva Streng tutkivat mättäitä. Kuva: Tuulia Halttunen

Metsässä oli oivat puitteet myös peili-leikkiin. Kuva: Tuulia Halttunen
 

Metsämörri-kerhot 4–6-vuotiaille

Asikkalassa tiistaisin klo 12.30–15. Syksyn kerhot alkavat 13.8. Lähtö Kivirinteen seurakuntakodilta, Kivirinteentie 27D. Ilmoittautuminen syksyn ryhmään Asikkalan seurakunnan nettisivujen kautta, kauden maksu 36 euroa.

Lahdessa torstaisin klo 12.30–15. Syksyn kerhot alkavat 22.8. Lähtö Metsäpellon seurakuntakodilta, Mäntyrinteenkatu 3. Kerhoon voi ilmoittautua maksutta viikko kerrallaan, sähköpostilla mira.kahkonen@evl.fi tai puhelimitse 0447191528.

Mukaan omat eväät ja säänmukainen varustus.

Lisäksi monessa seurakunnassa järjestetään Metsämörri- ja muuta ympäristökasvatustoimintaa osana lasten päiväkerhoja. Kysy lisää oman seurakuntasi työntekijöiltä.

Tuulia Halttunen

Jaa artikkeli