"Ihmiset etsivät henkisyyttä" – Uskonnollisella kaunokirjallisuudella kysyntää myös Lahdessa

Lahden kaupunginkirjastossa on uskontoon liittyvien kirjojen luokan avokokoelmassa 2 700 nidettä. Viime vuonna tästä luokasta lainattiin tietokirjallisuutta 9 200 kertaa. Uskonnolliseksi luokiteltua kaunokirjallisuutta Lahdessa on 250 niteen verran. Näitä teoksia lainattiin yli 1 200 kertaa, eli kukin teos oli lainassa peräti viitisen kertaa.

Uskonnollisella kaunokirjallisuudessa on siis Lahdessakin kysyntää. Tämän lajityypin kirjailijoita on kuitenkin vain muutama, joten he ovat aina "automaattisesti" lainatuimpien joukossa, sanoo informaatikko Riikka Junttila.

– Tietokirjapuolella sitten taas tunnetut ja julkisuutta paljon saaneet niin sanotut julkkiskirjailijat saavat lukijat kiinnostumaan ja sitä myöten lainamäärät itselleen. Junttilan havainnon mukaan viime vuosina lukijoita ovat kiinnostaneet myös teokset, joissa erilaisista uskonyhteisöistä eronneet ihmiset kertovat uskonkamppailustaan tai yhteisöstä eroamisesta.

– Henkisyys laajasti ajateltuna kiinnostaa paljon. Elämäntaito ja elämän merkityksen pohdinta näkyy julkaisuissa ja lainamäärissä. Ihmiset etsivät henkisyyttä eri puolilta. Luen tähän mukaan niin meditaation, joogan, mindfullnesin, enkelit, muinaisuskon sekä itämaiset uskonnot ja filosofiat, Junttila listaa.

Hollolan kirjastojen kirjastojen toimipisteistä uskonnollisia kirjoja lainattiin viime vuonna yhteensä 339 kertaa. Kolmen kärjen muodostivat Tarja Varjosen Rakkauden saari, Kari Honkasen Kuin tuhka tuuleen ja Karen Kingsburyn Valheen jäljet.

Heinolassa kirjastoluokan 2 kirjoja lainattiin viime vuonna 853 kertaa. Lainatuimmat teokset olivat Nee Watchmanin Armopöytä on katettu, Tommy Hellstenin Tähän olen tullut ja Willfrid Stinessenin Isä, sinun käsiisi.

Pekka Paloranta

Jaa artikkeli