Asikkalassa ahmitaan uskonnollisia romaaneja - "Kirjastoon mahtuu monenlaisia ääniä"

Uskonnollista kirjallisuutta löytyy myös lastenosastolta. Tanja Kairimon käsissä on Lasten Keskuksen viime vuonna julkaisema Iltahetki-teos, joka on tarkoitettu lasten ja aikuisten yhteisiin tuokioihin ennen nukkumaan menoa. Kuva: Pekka Paloranta

Hengellisestä tai uskonnollisesta kirjallisuudesta kiinnostuneelle on kirjastoissa tarjolla monipuoliset valikoimat. Yksi tämän kirjallisuuslajin edustaja ovat uskonnolliset romaanit, jotka ovat suosittuja esimerkiksi Asikkalan kirjastossa.

Asikkalan kirjasto sijaitsee kuntakeskus Vääksyn ytimessä. Entisen ammattikoulun tiloihin on remontoitu avarat ja valoisat tilat kirjaston käyttöön. Sivukirjastoja ei enää ole ja kirjastoautostakin on luovuttu. Kirjastossa työskentelee kirjastonjohtaja ja kolme virkailijaa.

Runsaan 8 000 asukkaan kunnan kirjastossa on yhteensä runsaat 54 000 kirjaa. Uusia kirjoja hankittiin viime vuonna 32 000 euron arvosta. Summalla sai runsaat 2 200 kirjaa, joista neljännes oli aikuisten tietokirjoja. Hankintojen suunnitteluun osallistuu koko kirjaston henkilökunta yhdessä.

– Mietimme tulevia lainausmääriä ja kokoelman uusiutumista. Kirjat valitaan ennakkoon kustantajien listojen pohjalta, mutta hankintoja voidaan tehdä myöhemminkin, kirjastonjohtaja Tanja Kairimo kertoo.

Kenenkään maailmankatsomus ei vaikuta siihen, mitä kirjoja tänne hankitaan. Tanja Kairimo

– Kirjastoon mahtuu monenlaisia ääniä. Kenenkään maailmankatsomus ei vaikuta siihen, mitä kirjoja tänne hankitaan, hän vakuuttaa.

Luokittelu ei aina ole helppoa

Uskonnollinen ja hengellinen kirjallisuus löytyy pääosin kirjaston luokitusjärjestelmän luokasta 2. Kairimo myöntää, että kirjojen luokittelu ei aina ole helppoa eikä yksiselitteistä. Kustantajalta tulee yleensä ohje luokitukseen, mutta Kairimon mukaan kirjastoväki ei aina ole siitä samaa mieltä.

– Sitten on kirjoja, jotka eivät kuulu uskonnollisiin kirjoihin, vaikka niissä käsitelläänkin uskoa tai uskontoa. Hyvä esimerkki tästä on Olli Jalosen Finlandia-palkittu Taivaanpallo-romaani.

Asikkalan kirjaston 2-luokan hyllyssä on 720 kirjaa. Kakkosesta löytyy moninainen kattaus niin tieteellisen tarkkoja teologisia teoksia kuin hartauskirjallisuuttakin. Edustettuina ovat kristinuskon lisäksi muut maailmanuskonnot sekä erilaiset uskonnolliset yhteisöt.

Luokasta 2 löytyvät niin parisuhteen kiemuroihin hengellisestä näkökulmasta kuin rajatiedon arvoituksiin liittyvät opukset.

– Tähän luokkaan hankimme viime vuonna parikymmentä uutta kirjaa, Kairimo ynnää.

Uskonnollisen kaunokirjallisuuden luetuimpia kirjailijoita ovat Eila Payne ja Karen Kingsbury.
 

Keskiajan kirkko ahkerasti lainassa

Luokkaan 2 kuuluvia teoksia lainattiin viime vuonna 450 kertaa. Luokan lainatuin oli viime vuonna kuitenkin vankka tietoteos. Tuomas Heikkilän ja Maiju Lehmijoki-Gardnerin kirjoittama Keskiajan kirkko on ollut ahkerasti lainassa. Teos käsittelee uskonelämän muotoja läntisessä kristikunnassa.

Kärjessä ovat lisäksi Hanna HentisenElina Vuolan viime vuonna julkaistu teos Vaellus pyhiin – Ristisaattoja idän ja lännen välillä. Kirja esittelee Pohjois-Karjalan ortodoksista ristisaattoperinnettä idän ja lännen rajapinnassa.

Samoin suosittu on ollut Tampereen emerituspiispa Juha Pihkalan kirja Kiitos elämästä, joka niin ikään kuuluu viime vuoden uutuuksiin.

– Erityisesti kuolemanrajakokemuksista kertovia kirjoja lainataan nyt paljon. Kysyttäjä ovat olleet muun muassa John Burgesin Taivaan rajalla (2017) sekä Nancy Ravenhillin Taivaan koskettama (2015), Kairimo mainitsee.

Kannattaa turvautua virkailijaan

Uskonnollisiksi romaaneiksi määritellyt kirjat löytyvät eri hyllystä kuin muu uskonnollinen kirjallisuus. Niidenkin osalta määrittely on joskus häilyvä. Jonkun tietyn kirjailijan tietty romaani voi olla muussa paikassa kuin olettaisi. Etsinnässä kannattaa turvautua kirjastovirkailijan apuun.

Lainaustilastojen kärkipäässä komeilevat tuotteliaan amerikkalaiskirjailija Karen Kingsburyn sarjat. Lukutoukkia innostaa myös suomalainen Eila Payne, joka on kirjoittanut jo yli puoli vuosisataa uskonnollisia romaaneja ja koukuttaa nyt Karjalan tyttö -sarjallaan.

Lempi Pursiainen (1919–2012) on edelleen varsin luettu, vaikka uusia teoksia ei olekaan ilmestynyt aikoihin, Kairimo huomauttaa.

Asikkalan kirjastolla on myös kirjakassipalvelu. Sen ideana on viedä luettavaa ja kuunneltavaa niille, jotka itse eivät pääse kirjastossa käymään. Useimmiten kyse on vanhuksista ja laitoksissa asuvista. Kirjakasseista löytyy usein uskonnollisia romaaneja, ja ikäihmiset ovatkin tämän lajin suurin lukijakunta.

– Lainatuimpiin kuuluvat myös Anna-Mari Kaskisen runot, joita usein viedään kirjakassiasiakkaille, kertoo Tanja Kairimo.

Pekka Paloranta

Jaa artikkeli