Kipinämessussa hyvää musiikkia ja pyhän tunne

Kipinämessu lähtee Launeen kirkkoon ”kylään” huhtikuun toisena sunnuntaina.

Kipinämessua on tekemässä joukko vapaaehtoisia parin seurakunnan työntekijän kanssa.

Pienet valot tuikkivat tunnelmaa Joutjärven kirkkoon helmikuisena sunnuntai-iltana. Penkeissä istuu pikkulapsiperheitä, keski-ikäisiä, varttuneita, yksintulleita, kaksintulleita ja porukalla tulleita. Penkissä on hyvä istua, antaa ajatusten levätä, pitää pyhää.

Kaitsu toivottaa ovella tervetulleeksi, pianon ääressä on Susse, Mirva pitää puheen, tekniikassa on Heikki, pyhäkoulua pitävät Annu ja Frida ja monia muita vapaaehtoisia on tekemässä tätä iltaa.

Ollaan siis Kipinämessussa. Kipinämessu on iltamessu, joka aloitettiin talvella 2016. Se syntyi seurakuntalaisten ja muutaman työtekijän ideasta koota Lahdessa yhteen erityisesti nuoria aikuisia iltamessuun.

- Ajatuksena on kuitenkin koko ajan ollut, että tehdään messua, jossa on rento ja leppoisa tunnelma ja kaikenikäiset ovat tervetulleita, sanoo seurakuntapastori Reetta Luoma.

Kipinämessu on kahden viikon välein sunnuntaisin kello 17 Joutjärven kirkossa. Viime syksynä yksi messu pidettiin Ristinkirkossa ja tänä keväänä yksi messu on 8.4. Launeen kirkossa.

- Tällaisilla pop up- messuilla halutaan tavoittaa uusia kävijöitä. Vaikka messun ”kotikirkko” on Joutjärvellä, se on Lahden seurakuntien yhteistä toimintaa.

Kipinämessu kokoaa yhteen parin viikon välein 60-80 henkeä, joista suuri osa on 20-40 -vuotiaita. Joka kerta paikalle löytää joku uusikin. Messu rakentuu kolmelle jalalle: Jumalan kohtaamiseen, musiikkiin ja yhdessä olemiseen.

- On hienoa huomata, että toiminta on vakiintunut kahdessa vuodessa. Pääasiassa vapaaehtoisvoimiin perustuva toiminta ei pyöri, jos kukaan ei jää mukaan säännöllisesti.

Joukossa on paljon pikkulapsiperheitä, joita varten on leikkipiste kirkkosalin sivussa. Lisäksi joka toisessa Kipinämessussa on pyhäkoulu 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Tavoitteena on myös rakentaa siltoja seurakuntien nuorten toimintaan, jotta sieltä aikuistuvat löytäisivät Kipinämessuun.

Kipinämessun suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeisessä roolissa on Kipinätiimi, johon kuuluu vapaaehtoisia ja kolme työntekijää Lahden eri seurakunnista.

- Esimerkiksi musiikki, juonto, pyhäkoulu ja kahvitus ovat tehtäviä, joita on jokaisessa messussa useita ihmisiä toteuttamassa. Kaikki kiinnostuneet otetaan mukaan tekemään, ja jokaiselle löytyy varmasti oma homma. Kipinämessussa on alusta asti ollut tärkeää, että voi kokeilla uusia juttuja ja löytää omia vahvuusalueita.

Matala kynnys on tärkeä: että messuun olisi helppo tulla ja että siellä olisi helppo kokeilla jonkin uuden tekemistä. Uusille ideoille annetaan tilaa. Esimerkiksi viime keväänä porukassa syntyi idea retkipäivästä Siikaniemeen. Päivä toteutui toukokuussa, ja sen suunnittelusta vastasi oma pieni tiiminsä. Kipinän Siikaniemipäivä on suunnitteilla myös tälle keväälle.

Kipinämessu on myös Instagramissa @kipinamessu, vapaamuotoiset pulinat messujen välissä käydään Kipinämessun Facebooksivulla. Toimintaan kuuluu myös muutamia pienryhmiä. Jos Kipinämessu kiinnostaa, ota yhteyttä Reetta Luoma 0447191534 tai reetta.luoma@evl.fi.

Kipinämessu

Launeen kirkko

sunnuntaina 8.4. klo 17

Tule tutustumaan ensimmäistä kertaa tai katsomaan miten Kipinämessu toimii Launeella! Jos nukahdat penkkiin, lupaamme herättää messun päätteeksi kahville

Laura Visapää
laura.visapaa@evl.fi
@

Jaa artikkeli