Johannes Kastajan tarina on ajankohtainen ja ajaton

Johannes Kastajan tarina on kiehtonut säveltäjä Heikki Sarmantoa jo lapsuudesta lähtien. 10-vuotiaana poikana hän luki tarinaa kotonaan Raamatusta ja osasi sen etu- ja takaperin. Siitä lähtien tarina on pyörinyt hänen mielessään.

- Parikymmentä vuotta sitten aloimme ystävien kanssa New Yorkissa pohtia, että meidän pitäisi joskus tehdä Johannes Kastajasta esitys. Työstimme aihetta työpajoissa sekä Suomessa, että Yhdysvalloissa, mutta sitten tuli muutaman vuoden stoppi. Vasta viitisen vuotta sitten asia lähti uudelleen liikkeelle, kun Seppo Koistinen oli yhteydessä ja ehdotti yhteistyötä, Sarmanto kertoo. Oratorion toteuttaa Kristillinen taidesäätiö.

Heikki Sarmanto kävi kertomassa Johannes Kastaja –oratoriosta emeritusarkkipiispa John Vikströmin kanssa viime maanantaina Lahden Ristinkirkossa. Oratorio esitetään Ristinkirkossa lauantaina 11.11. ja se on samalla esityksen vuosipäivä. Oratorion kantaesitys oli tasan vuosi sitten Helsingin Johanneksenkirkossa. Sen jälkeen oratorio on esitetty Oulussa, Turussa, Tampereella ja Porissa. Lahden jälkeen on vielä kaksi esitystä Kuopiossa.

Vikströmiä oli pyydetty Lahteen arvioimaan, missä määrin oratorion libretto tekee oikeutta kertomukselle Johanneksesta.

- Mielestäni oikein hyvin. Teksti on sekä sisällöltään että muodoltaan läheistä sukua kertomuksen hengelle, erittäin koskettava ja innoittava, hän totesi.

- Johannes Kastajan problematiikka on moderni ja ajankohtainen. Nytkin puhutaan siitä, että köyhät voivat entistä huonommin ja että valta on entistä harvempien käsissä. Oratorio on vahva kannanotto ja sen sanoma yhteiskuntakriittinen, totesi arkkipiispa John Vikström.

Myös Heikki Sarmanto kehuu oratorion tekstiä, jonka on kirjoittanut hänen pitkäaikainen ystävänsä, yhdysvaltalainen kirjailija Kim Rich. He ovat tehneet yhteistyötä jo yli 25 vuoden ajan.

- Kun Kimiltä tuli tekstiä, laulut syntyivät hurjalla rytinällä. Teksti ja melodia ruokkivat toinen toisiaan. Kimiltä tuli niin hienoa tekstiä, että sävelsin niitä tippa linssissä, Sarmanto sanoi.

Oratorion liput ovat myynnissä Ticketmasterissa.   

Tiina Rintala-Siira
tiina.rintala-siira@evl.fi

Jaa artikkeli